Utorak 04.05.2010.
16:37
Tanjug

Dinkić osniva novu stranku

Funkcioneri G17plus: Vladimir Ilić i Mlađan Dinkić
 

Tada će se održati i vanredna izborna skupština G17 plus, na kojoj će se birati predsednik, tri potpredsednika i drugi stranački organi.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je danas, na prvoj konferenciji za novinare URS, da će se ta politička unija zalagati za suštinsku političku decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, kao i za hitno vraćanje imovine lokalnoj samoupravi i dekoncentraciju republičkih institucija.

Dinkić je objasnio da dekoncentracija republičkih institucija označava izmeštanje pojedinih takvih institucija iz Beograda u druge gradove i dodao da će se sedište Republičkog fonda za razvoj premestiti u Niš, Republičke agencije za regionalni razvoj u Zaječar, Agencije za osiguranje i finasiranje izvoza u Užice, a Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevac i da će se to obaviti u narednih nekoliko meseci.

Lider G17 plus je naveo da će najviši organi stranke biti Predsedništvo i Uprava kao najširi organ stranke.

  

On je precizirao da će u Predsedništvu, pored članova Inicijativnog odbora za formiranje unije, koji čine G17 plus, stranaka Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića i Živim za Krajinu Boška Ničića, režiser Goran Paskaljević, vlasnik konfekcije "Todor" Mirko Todorović, jedan od osnivaca G17 plus Predrag Marković, biti i novih članova iz drugih stranaka, kao i pojedinaca koji će biti i u Upravi.

U Upravi će biti predsednici pojedinih opština, grupa građana zastupljenih u parlamentima u nekim opštinama, kao i ugledni pojedinci, rekao je Dinkić.

On je naveo da će se zalagati i za promene izbornog sistema, kao i za to da se predsedniči opština i gradonačelnici biraju direktno.

Politički direktor G17 plus Vladimir Ilić je dodao da će na vanrednoj izbornoj skupštini G17 plus birati predsednika, tri potpredsednika i devet članova predsedništva.

Ilić je naveo da će svi koji žele da se kandiduju za najviše funkcije u G17 plus biti u obavezi da prikupe podršku velikog broja članova stranke, tako da će kandidat za predsednika imati obavezu da prikupi 5.000 potpisa, potpredsednika 3.500, a člana predsedništva 2.000 potpisa.

2024 © - Vesti online