Subota 04.07.2015.
12:55
Blic

Šta ćemo ako se grčka kriza prelije kod nas?

Tanjug
NBS prema grčkim bankama već primenjuje mere usmerene na ograničavanje transakcija sa maticama

- Da bi delovala preventivno, NBS prema grčkim bankama već primenjuje mere usmerene na ograničavanje transakcija sa maticama. Sve što radimo je predviđeno zakonom, a cilj je da sprečimo nekontrolisani odliv novca iz Srbije. Mere imaju za cilj pojačano praćenje aktivnosti, nadzor novčanih tokova i održavanje potrebne likvidnosti - otkrili su u centralnoj banci za Blic, ne želeći da preciziraju o kojim je konkretno merama reč.

U jednoj grčkoj banci koja posluje u Srbiji potvrdili su nam da se mere NBS najviše odnose na iznošenje novca iz Srbije u Grčku. Grčke banke u Srbiji dosad su mogle da iznesu do 5 odsto kapitala banke, a NBS sada taj limit može dodatno da smanji.

Tajni plan vlade

Vlada Srbije ima tajni plan za sprečavanje prelivanja grčke krize, o čemu je prvi govorio ministar finansija Dušan Vujović. On je naglasio da u tome vodeću ulogu ima NBS, a da je Vlada napravila i procene sa Svetskom bankom i MMF "za slučaj da nešto krene po zlu".

- Ako kretanja vezana za grčku krizu budu opasnost za stabilnost, NBS je spremna da iskoristi sve instrumente kojim raspolaže - rekli su u NBS.

Sipajte benzin pre ulaska u Grčku

Ako putujete kolima u Grčku preko Makedonije, gorivo osim na graničnim prelazima, možete sipati u mestu Udovo na 33 kilometara od Đevđelije, kao i na ulasku i izlasku iz Bitolja na 15 kilometara od granice.

Ukoliko idete preko Bugarske, gorivo možete natočiti na čak četiri benzinske stanice na oko 10 kilometara od granice.

Sa punim rezervoarom s 50 litara benzina možete da pređete oko 700 kilometara.

2024 © - Vesti online