Subota 04.07.2015.
12:33
alo.rs

Oprez: Prodaju lažno ulje kanabisa

joanmorais.com
Ulje od ko zna čega prodaju kao ulje kanabisa (Foto: Ilustracija)

U poslednje vreme, svedoci smo brojnih izjava pacijenata koji su tvrdili da im je ulje kanabisa pomoglo i da ih je rešilo muka. Dijagnoze su bile brojne (karcinom, neurološke, reumatske bolesti), a tegobe zbog kojih su posegnuli za uljem, kako kažu, neizdržive. Takve izjave motivisale su mnoge pacijente da i sami potraže ulje kanabisa, objavio je RTS.

Međutim, tu nastaje problem. Vođeni parolom "zdrav čovek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu", mnogi pacijenti su u stanju da probaju gotovo sve što se ponudi na tržištu. Neretko ne znaju ni šta kupuju, a pojedini prodavci to zloupotrebljavaju. Za pomoć i savet obraćaju se udruženjima pacijenata.

- Ljudima se pod firmom "ulje kanabisa" svašta prodaje. Tako će i biti sve dok su prinuđeni da na crnom tržištu, od nepoznatih ljudi, kupuju stvari nepoznatog sastava. Dešavalo se da im u špricu prodaju običan zejtin, moču od pečenja, hladno ceđeno ulje od semenki industrijske konoplje, a u poslednje vreme najčešće srećemo ljude kojima prodaju razređeno ulje kanabisa - poručuje Antonije Kovačević iz Udruženja "Lekalizacija".

Prevareni pacijenti se javljaju i udruženju "Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa" (IRKA).

- Imamo mnogo primera zloupotreba, gde ljudima koji nisu dovoljno informisaninude i jestivo ulje i to po ceni od 1.200 evra. Donose i iz Holandije, gde to kupe po veoma niskim cenama i ovde preprodaju. Takođe imamo kapi koje su navodno tintura cvetova industrijske konoplje (cvetovi potopljeni u alkohol) i mi smo pokušavali da dođemo do analiza njegovih kapi, ali nismo uspeli. U prodavnicama zdrave hrane i apotekama bila je pomama za tabletama, koja možda i dalje traje - poručuje Nikola Nešović iz udruženja IRKA.

Pacijenti neretko u udruženja donesu ono što su kupili i pitaju ih za savet. Tako je do IRKA došao čovek čija je supruga imala karcinom, a koji je od različitih prodavaca kupio pet špriceva. U udruženju tvrde da su možda samo dva ulja bila prava, ali da ni za njih nisu mogli da garantuju, jer samo laboratorija to može da utvrdi.

- Na primer, u Nišu, ljudi su išli od vrata do vrata kod obolelih od kancera. Nekako su došli do tih podataka i nudili neko ulje. Takve osobe uglavnom jednom koriste taj broj telefona i više ih nikada ne vidite i ne čujete - poručuje Nikola Nešović.

- U apotekama i prodavnicama zdrave hrane na talasu inicijative za legalizaciju medicinskog kanabisa, pojavilo se mnogo raznoraznih preparata sumnjivog porekla koji se reklamiraju kao čudotvorni lekovi na bazi kanabisa - upozorava Antonije Kovačević za RTS.

Kako kaže, ako je verovati marketingu, neki od njih za 300 dinara "leče" kancer, multiplu sklerozu, dijabetes...

2024 © - Vesti online