Subota 04.07.2015.
04:43
Z. Mirković - Vesti

Crkva sačuvala identitet Srba

A. Čukić
Da nije vere: Aleksandar Čotrić

On je ocenio da su pripadnici srpske dijaspore nedovoljno zastupljeni u institucijama zemalja u kojima žive, iako u njima zauzimaju značajne pozicije u privrednom, kulturnom, obrazovnom i drugim segmentima života i rada.

- Naš nacionalni identitet među ljudima u dijaspori sve do novijeg vremena pretežno je oblikovala SPC, a tokom prošlog veka ona je bila praktično jedina integrativna ustanova i most između matične države i dijaspore - ocenio je Čotrić.

Crkva je, pored vere, čuvala nacionalnu kulturu i srpski jezik.

- Stoga je namera Republike Srbije da pomogne dijaspori i Srbima u regionu da se integrišu u lokalne sredine, ali i da se sačuvaju od asimilacije. Po tom pitanju država tesno sarađuje sa SPC, odnosno pruža joj svaku logističku podršku u njenoj verskoj, ali i kulturno-obrazovnoj ulozi - naveo je Čotrić.

Prema njegovim rečima, država Srbija pomaže i održavanje postojećih i formiranje novih odeljenja škola u okviru SPC gde se, uz već postojeću versku nastavu, sprovodi jedinstven standard obrazovanja dece emigranata definisan u strateškom dokumentu Vlade Srbije.

U svetu više od 1.000 hramova SPC

Srpska dijaspora je najbolje organizovana u okviru crkveno-školskih opština. SPC izvan Srbije danas ima 25 mitropolija i eparhija, više od 1.200 parohija, više od 1.000 hramova i oko 50 manastira.
 



 

2024 © - Vesti online