Petak 03.07.2015.
17:26 >> 18:33h
Tanjug

Cipras: Grci, glasajte protiv predloga kreditora

Tanjug/AP
"Grčkoj je mesto u Evropi, ali..."

On je u televizijskom obraćanju naciji poslednjeg dana kampanje uoči referenduma zakazanog za nedelju, rekao da analiza Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj je grčki dug neizdrživ, opravdava odluku njegove vlade da odbije paket pomoći stranih kreditora koji ne uključuje otpis duga, prenosi Rojters.

- Juče se dogodilo nešto što ima veliki politički značaj. MMF je objavio izveštaj o grčkoj ekonomiji koji predstavlja veliku pobedu grčke vlade pošto potvrđuje ono što je očigledno - da je grčki dug neizdrživ - istakao je Cipras. On je zatražio da dug njegove zemlje bude smanjen za 30 odsto i da joj bude odobren grejs period od 20 godina, navodi AFP

Vrhovni sud odobrio održavanje referenduma (iako ne ispunjava standarde)

Vrhovni sud Grčke je odbacio tužbu dva grčka građana protiv referenduma o paketu pomoći međunarodnih kreditora, čime se otvara put da taj referendum bude održan kako je i planirano, u nedelju 5. jula, objavili su grčki mediji.

Predsedavajući sudija grčkog Vrhovnog suda Nikolaos Sakelariju je na izricanju sudske odluke objavio:

- Zahtev je odbijen. Referendum će biti održan - preneo je Rojters.

Žalbu na održavanje referenduma su uložili jedan advokat i jedan inženjer, tvrdeći da je referendum neustavan, jer se tiče fiskalnih pitanja, a sazvan je samo nedelju dana pre glasanja.

Prethodno je i Savet Evrope, vrhovna evropska institucija za ljudska prava, u ponedeljak saopštio kako referendum u Grčkoj ne ispunjava međunarodne standarde. Šef SE Torbjorn Jagland je rekao da, prema međunarodnim standardima, referendum mora biti najavljen najmanje dve nedelje uoči održavanja da bi se obezbedilo dovoljno vremena za diskusiju, da bi se jasno pitanje predočilo narodu i osigurao nadzor međunarodnih posmatrača prilikom glasanja, prenela je agencija AP.

- Referendum je sazvan u tako kratkom roku, te je to samo po sebi veliki problem, kao i činjenica da su nejasna pitanja koja će se na referendumu naći pred grčkim narodom - rekao je Jagland.

2024 © - Vesti online