Petak 03.07.2015.
15:15
Tanjug

"Ne izbegavamo dogovor, samo ne pristajemo na ponižavanje"

Tanjug
Odluka o Srebrenici posle sednice SB UN: Aleksandar Vučić

- Što se nas tiče možemo da ih nastavimo odmah. Mi nismo otišli tamo da izbegnemo dogovor ili s namerom da nešto ne potpišemo, već da napravimo dogovor dobar za naš narod, da napravimo kompromis - naglasio je Vučić.

Ponovio je da je delegacija Beograda spremna za razgovore i spremna za kompromisno rešenje.

- Međutim nismo spremni da učestvujemo u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije - naglasio je premijer u razgovoru s novinarima posle prijema koji je organizovan za decu s Kosova.

Vučić je istakao i da još nije doneo odluku o odlasku na obeležavanje 20 godina Srebrenice, i da će je doneti posle sednice Saveta bezbednosti za koju, kako kaže, Srbija još nije dobila poziv.

Još nema poziva od SB UN

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti na kojoj će 7. jula biti reči o predlogu o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da je na sednicu pozvana Bosna i Hercegovina.

- Ne znam kako će to izgledati, ali ni najmanje nisam oduševljen tim procesom. Ako me pitate šta je svrha svega toga, očigledno nisam dovoljno pametan - rekao je Vučić.

Upitan kakav je stav Srbije o četvrtom predlogu rezolucije i da li je srpska vlada tražila objašnjenje zašto poziv za srpsku delegaciju još nije stigao, Vučić je odgovorio da je stav naše zemlje nepromenjen.

- Od koga da tražim objašnjenje kada sam danas dobio poruku da su spremni da čuju primedbe Srbije, dva-tri dana pre sednice SB, a nas do sada nisu ništa ni pitali - rekao je Vučić.

Ne znam hoću li u Srebrenicu

Kada je reč o odlasku u Srebrenicu Vučić je rekao da će tu odluku doneti nakon sednice SB i u skladu sa situacijom u regionu, te primetio da će uvek biti onih koji će ga kritikovati kakvu god odluku da donese.

- Želim da kažem da možda znam više od jednih i drugih, jer imam nešto bolji uvid u međunarodnu poziciju Srbije, situaciju u regionu, pitanju ekonomske i političke stabilnosti i Srbije i zemalja u regionu i u skladu i posle stavljanja rezolucije na dnevni red SB doneću odluku - poručio je Vučić.

2024 © - Vesti online