Petak 03.07.2015.
14:39
Tanjug, Vestionline

Poslanici ometali sednicu, Skupština ih udarila po džepu

Tanjug
Poslanici opozicije žale se na nejednak tretman u Skupštini

To je dovelo do rasprave o primeni Poslovnika, u okviru koje je DS ukazala na nejednak tretman poslanika opozicije i vladajuće većine.

Naime, odbor je sa po 10 odsto od osnovne plate, što je oko 6.830 dinara, kaznio poslanika Nove stranke Zorana Živkovića i poslanika DS Dragana Šutanovca, a zbog dve izrečene kazne sa 20 odsto od osnovne plate, odnosno 13.659 dinara, demokratu Balšu Božovića.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović, koji je i član tog odbora, rekao je da je drastično narušen modalitet vođenja sednica i to naročito kada ih vodi potpredsednik parlamenta Igor Bečić, zbog čega je apelovao na Odbor da se propišu konkretna pravila kojih će se svaki predsedavajući sednicom pridržavati.

Kazna za lupetanje

Tanjug

Mi predlažemo da skupština počne da kažnjava poslanike i za lupetanje! Mada bi onda članovi vladajućeg SNS-a bili na udaru, što nije u redu. A Zoran Babić bio bi apsolutni lider u vremenu provedenom za govornicom, izrečenim lapsusima (lupetanju), ali i kaznama, jer bi Skupština bila primorana da mu, bar jednom nedeljno, skine po 10 odsto od plate. A 10 po 10, nakupi se, šta bi mu onda ostalo?!

- Pazite u kojoj smo situaciji kada kažemo da Maja Gojković (predsednica Skupštine Srbije) vodi bolje sednice nego Bečić- rekao je Stefanović, dodajući da se trend u kome se kažnjavaju samo poslanici opozicije i oduzima im se reč konstantno nastavlja, a da kvalitet sednice kada je vodi Bečić "opada za 90 odsto".

To, kako je istakao, stvara osećaj nedemorkatske i nejednake atmosfere.

- Nije loše da napravimo kodeks vođenja sednica, kako bi precizirali praksu - predložio je Stefanović, na šta mu je predsednik Odbora Zoran Babić odgovorio da bi to trebalo raditi u saradnji sa predsednicom Skupštine Srbije i potpredsednicima.

Babić je rekao da je možda rešenje u češćem održavanju skupštinskih Kolegijuma i najavio da će već na narednoj sednici Odbora biti pozvani predsednica parlamenta i potpredsednici kako bi se otvorila debata o tome.

Podsetivši da je Odbor na prethodnim sednicama novčano kažnjavao i poslanike SNS, Babić je rekao da ne postoji disbalans u tretiranju poslanika opozicije i vladajuće većine.

- Što se tiče načina predsedavanja i predsednika i potpredsednika, njih su birali poslanici, Odbor nema te alate da koriguje i određuje nekome kako će i šta će da radi. Neophodni su kolegijumi nekoliko puta nedeljno, ako je potrebno - rekao je Babić.

Babić je naveo i da SNS pravi spisak rešenja za koja misli da mogu da budu bolja u Poslovniku o radu parlamenta, dok je Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije naveo da treba da se razmišlja o korekciji tog akta.

- Od kako sam poslanik uvek je bilo primedbi na Poslovnik i na to kako se primenjuje. Treba da se razmislja o korekciji ovog Poslovnika, ako ne na donošenje novog, onda o izmeni postojećeg. Sazrevaju uslovi da dođe do nekih izmena u postojećem Poslovniku i da on bude primereniji praksi koja je pokazala da nešto nije baš idealno - rekao je Petrović.

2024 © - Vesti online