Petak 03.07.2015.
13:39
Srna

"Cilj rezolucije o Srebrenici je da se Srbima okači etiketa genocid"

Tanjug
Rusija radi u interesu Srbije: Aleksandar Čepurin

- U najvećoj meri, smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid - rekao je Čepurin.

On je naglasio da Rusija jako dobro zna šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja i dodao da oni sada "pokušavaju svoju krivicu da pripišu Srbima kao genocid, što nije dobro", prenose beogradski mediji.

Čepurin je ocenio da je to što piše u nacrtu rezolucije o Srebrenici "izmišljotina i iskrivljena verzija događaja", koja neće doprinijeti pomirenju u regionu, kao i da je Rusija zauzela čvrstu poziciju i aktivno radi na tome da to pitanje bude u interesu Srbije.

- Sve te varijante rezolucije ne menjaju stvari kojima se Srbija protivi - upozorio je Čepurin.

On je naveo da je Rusija predložila svoju varijantu koja se razlikuje u dvije najbitnije stvari - da se oda počast svim žrtvama konflikata na području bivše Jugoslavije i da se uradi sve da se obezbijedi mir na tom prostoru u narednom periodu.

- Sada sve zavisi od zrelosti Srbije i njene diplomatije, koje treba da vode dijalog o tom pitanju sa državama članicama Savjeta bezbjednosti UN. Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda - poručio je Čepurin.

On je naglasio da se Rusija trudi da maksimalno uzme u obzir sve ono "što sada i što će ubuduće govoriti Beograd".

Čepurin je dodao da Rusija vidi koliko Srbija i srpsko rukovodstvo preduzimaju ozbiljne napore radi pomirenja u regionu i normalizacije odnosa sa susjedima posljednjih godina.

2024 © - Vesti online