Petak 03.07.2015.
13:18
blic.rs

Grci očajni: Penzioneri jecaju na ulicama, bankomati gotovo prazni

Reuters
Tuga i nemoć: Grčki penzioneri očajni

Naime, u bankomatima su ostale mahom novčanice od 50 evra, a onih od 20 i 10 gotovo i da nema. Da stvar bude još gora, broj bankomata koji su potpuno prazni povećava se iz sata u sat.

Žalosnih prizora iz Atine, Soluna i ostalih gradova širom Grčke, na kojima penzioneri plaču ispred banaka sve je više.

Britanske turističke agencije su svoje klijente koji planiraju da provedu odmor u Grčkoj već upozorile da ponesu keš sa sobom.

- Svakodnevno se čujemo sa svojim klijentima. Plaču i govore da ne mogu da podignu novac, jer je polovina bankomata već ispražnjena, dok sa ostalih mogu da podignu samo pedeset evra. Grčka vlada najavljuje ponovno otvaranje banaka nakon referenduma u nedelju, ali mi u to ne verujemo. Para jednostavno nema - izjavio je poslovođa jedne od grčkih banaka za BBC.

Ogromne provizije za turiste

Sa druge strane, turisti čije kartice nisu ograničene na dnevni limit od 60 evra, suočavaju je sa ogromnim provizijama na bankomatima. Tako se jedan Britanac na Tviteru požalio da je za cifru od dve hiljade evra platio proviziju skoro 25 odsto, te mu se sa računa skinuto skoro 2.500 hiljade evra.

Grčke ambasade širom sveta objavljuju da je putovanje u njihovu zemlju bezbedno, i pozivaju turiste da svoj odmor provedu baš na jednom od grčkih ostrva, i da neće imati nikakvih problema.

twitter/AZZA
Ako banke ostanu zatvorene, Grci mogu da očekuju i prazne rafove u trgovinama

"Manjak hrane u prodavnicama"

Turisti koji planiraju da letuju u Grčkoj neće moći da kupuju hranu ni lekove, ukoliko banke ostanu zatvorene.

Ovu mračnu prognozu izneo je Konstantin Mikalos, predsednik Privredne komore. On je u svom saoptenju napisao da je "moguća nestašica na rafovima supermarketa, te da bi turisti mogli da se suoče sa nedostatkom osnovnih namirnica".

- U veoma smo opasnoj situaciji. Grčke kompanije isključene su iz sistema evropskih elektronskih transfera Target 2. Cela poslovna zajednica u Grčkoj nije u mogućnosti da uvozi bilo šta, a bez sirovina ne mozete ništa proizvesti - navodi Mihalos.

Reuters
Banke ostaju bez novca, redovi očajni građana se ne smanjuju

Rezerve na svega 500 miliona evra

Grčka tone u ozbiljnu državnu krizu, a poslednje rezerve bankarskog sektora iščezavaju iz sata u sat, i spale su na 500 miliona evra, dok se kompanije zatvaraju jedna za drugom.

- Bankama ponestaje novca. Imamo pouzdane informacije da su rezerve novca u bankama pale na 500 miliona evra. Svi koji misle da će banke biti otvorene od utorka sanjaju. Sav novac ispario bi u roku od sat vremena - smatra predsednik Grčke privredne komore Konstantin Mihalos.

Poslovni lideri intenzivno pregovaraju sa Bankom Grčke, koju mole da im omogući pristup sredstvima iz Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) kako bi mogli da pokriju uvoz hrane i farmaceutskih proizvoda pre nego što turtistički sektor padne u krizu.

Zvaničnici navode da će centralna banka omogućiti pristup sredstvima već danas, ali da je u pitanju privremena pomoć, navodi britanski "Telegraf".

Reuters
Bankomati prazni, kartice neupotrebljive

Pumpe prestale da primaju kartice

Finansijska kriza brzo se širi pa su brojne benzinske pumpe i manja preduzeća prestali da prihvataju kreditne kartice.

Servis za plaćanje preko interneta "PejPal" obustavio je poslovanje u Grčkoj, navodeći da polaganje sredstava na račune Grka trenutno nije moguće u svetlu kontrole kapitala, a onemogućene su i prekogranične transakcije novca sa grčkih računa.

Kontrole kapitala zaustavile su i druge vidove onlajn trgovine, pa Grci više ne mogu da kupuju robu niti usluge na većini međunarodnih sajtova uključujući "Gugl", "Amazon", "Epl" i "Fejsbuk".

Irski niskotarifni avioprevoznik "Rajaner" saopštio je ove nedelje da će njegovi grčki putnici moći da kupe karte za letove gotovinom, budući da je pomoću njihovih platnih kartica sve češće nemoguće obaviti transakcije kao rezultat kontrola kapitala koje je uvela vlada u Atini.

2020 © - Vesti online