Petak 03.07.2015.
09:04
Tanjug

Dačić: Neprihvatljiva i četvrta verzija britanske rezolucije

Tanjug
A za raspravu u Savetu bezbednosti Srbija čak nije ni dobila poziv

Dačić navodi da se i dalje nameće stav da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i dodaje da je najnovija britanska rezolucija kontraproduktivna i "nipošto neće doprineti miru u regionu".

- Mi je zbog toga nikako ne možemo prihvatiti - rekao je Dačić.

- Čini mi se da London pokušava da ubedi Moskvu da prihvati njihovu verziju nacrta rezolucije o Srebrenici - dodao je ministar i podsetio da je Moskva uspela da utiče na London da u svojoj rezoluciji umesto "genocida" pominje "zločine sa svih strana".

Velika Britanija osuđuje sve zločine, ali i dalje ne odustaje od genocida, kaže ministar i navodi da je cilj rezolucije da se "izvuče pouka i osude zločini" i da Beogard pruža "ruku pomirenja i saradnje svima, ali da je za rukovanje nephodan i stisak ruke s druge strane".

- Ali, oni (Zapad) ovom rezolucijom priznaju i poštuju žrtve samo s jedne strane. Zbog toga to jeste pristrasna politika koja podseća na onu koju je Zapad prema Srbiji vodio 90-tih godine - rekao je ministar.

Dačić konstatuje da je Zapad "jednostavno zamrzao sliku o Srbiji".

- Običan čovek misli da velike sile dobro prate situaciju na Balkanu, a meni se čini da oni Srbiju i dan-danas posmatraju kroz one iste naočare sa istom dioptrijom kao pre 20 godina. Jednostavno su zamrzli sliku - primetio je ministar.

On nije mogao da odgovori hoće li se na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula glasati o tom dokumentu.

- To niko ne zna. Postoje tri scenarija. Može se dogoditi da SB UN potpuno odustane od rezolucije ili da stavi na glasanje samo verziju Velike Britanije. Treći scenario je da 15 zemalja članica glasa i o ruskoj i o britanskoj verziji - objasnio je Dačić i dodao da Srbija nije dobila poziv za tu sednicu.

Na pitanje hoće li Rusija uložiti veto na rezoluciju Velike Britanija, Dačić je naveo da je Srbija svoje mišljenje iznela i da mu se čini da London na sve načine pokušava da spreči ruski veto.

2024 © - Vesti online