Četvrtak 02.07.2015.
17:58
Tanjug

Kirbi: Srbija može da računa na SAD kao svog prijatelja

Tanjug
Američka ambasada slavi mnoge slavne Srbe: Majkl Kirbi

- Zahvalan sam na svemu što sam postigao zajedno sa mnogo svojih prijatelja i kolega u Srbiji, koji su istinski posvećeni demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije. Naravno, ima još posla koji treba obaviti, ali Srbija može da računa na SAD kao svog partnera i prijatelja - rekao je Kirbi.

Prijemu u rezidenciji prisustvovali su predsednik države Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, patrijar Irinej.

Kirbi je, obraćajući se zvanicama, rekao da je 4. jul, Dan nezavisnosti, najvažniji dan u istoriji američke nacije i izrazio želju da veze i prijateljstvo između dva naroda, kao i zajedničke težnje SAD i Srbije, postanu još dublje i jače.

Navodeći da veze dve zemlje sežu mnogo generacija unazad, Kirbi je podsetio da ambasada ove godine slavi neke izuzetne Srbe koji su se iselili u Ameriku i postali njeni državljani, kao i Amerikance srpskog porekla, koji su se rodili u SAD.

- Slavimo njihova dostignuća u nauci, umetnosti, politici, sportu i vojsci - rekao je Kirbi.

Kirbi je naveo da su pre 239 godina, na današnji dan, predstavnici naroda potpisali Deklaraciju kojom se proglašava nezavisnost SAD-a i hrabro i odvažno proglasili principe koji čine suštinu američke demokratije.

Kirbi je rekao da je za njega i njegovu suprugu Saru današnji dan poseban jer će verovatno biti njihova poslednja proslava Dana nezavisnosti u Beogradu, s obziorm da mu ističe mandat.

2024 © - Vesti online