Četvrtak 02.07.2015.
17:36
Tanjug

"Kad kažete isključićemo gas, oni prete blokadom puta"

Tanjug
Srbija se izborila z anajmanje poskupljenje u regionu: Aleksandar Vučić

- I danas imamo 16 odsto onih koji ne plaćaju struju. Ja mogu da govorim o našim navikama, pa da kažem koliko naših ljudi na KiM neće da plaća električnu energiju. Hoćete te detalje - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje poslanika  Nove stranke Zorana Živkovića koji je konstatovao da ima 18 odsto onih koji ne plaćaju struju.

Vučić je naveo primer da "ceo Paraćin skoči kad Srbijagas pokuša da namiri svoj račun, a onda radnici kažu da će da zauzmu autoput".

- Kad kažete isključićemo vam gas, oni kažu mi ćemo da vam blokiramo autoput. Isti je slučaj i sa strujom - rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, naplata električne energije je porasla za četiri do 4,5 odsto, a to će biti i više u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje zašto je vlada podigla cenu struje, iako je u predizbornoj kampanji rekla da to neće učiniti, Vučić je rekao da je vlada uspela da se izbori za najmanje moguće poskupljenje električne energije svesna koliko građani teško žive.

On je  rekao da je vlada nakon prošlogodišnjih poplava uspela da oporavi ceo elektroenergetski sistem bez dodatnih opterećenja za građane.

Cena na svetskom tržištu je trostruko viša nego u našoj zemlji. Pokušali smo posle poplava i razaranja da oporavimo ceo sistem bez dodatnih opterećenja za građane. U zimskoj sezoni imali smo manje isključenja nego Nemačka - ukazuje Vučić.

Premijer je, ukazujući na poskupljenja za vreme prethodnih vlada, naveo da je 2001. godine struja poskupela u dva navrata i to ne 10 ili 12 odsto, već 36,9 odsto u aprilu, i još 40 odsto u maju. Četiri meseca kasnije, ističe on, struja je poskupela još 15 odsto.

2024 © - Vesti online