Četvrtak 02.07.2015.
15:56
Sputnjik

Sve nijanse rezolucije

Reuters
Još uvek nije jasno koja će se verzija rezolucije naći pred SBi UN

Za pet dana, tačnije 7. jula znaće se koja, čija i kakva rezolucija o Srebrenici će se naći pred članicama Saveta bezbednosti u Ujedinjenim nacijama.

Za sada, o Srebrenici postoje četiri verzije. Prvu je predložila Velika Britanija, drugu Ruska Federacija, treća je, prema pisanju medija, kombinacija ruske i britanske, a četvrta se još čita u kabinetima.

O kojoj će se rezoluciji glasati? Da li toliko verzija tekstova rezolucije znači da u SB nema saglasnosti o britanskoj u kojoj dominira reč "genocid“ i da će biti veta?

Jevremović u razgovoru za Sputnjik kaže da očekuje da će se do kraja doći do uravnoteženog teksta za rezoluciju, koja će, kako kaže, biti prihvatljiva. Međutim, veto ne očekuje.

- Veto je vrlo krupna stvar i niko neće da preuzme moralnu i političku odgovornost da na tako važnom međunarodnom pitanju blokira Savet bezbednosti. Zato verujem da će se naći kompromis oko teksta - kaže Jevremović.

Proces "vešte diplomatije"

On objašnjava da je usaglašavanje teksta dug proces i stvar pregovora, ali i dodaje i da su svi predlozi potpuno ravnopravni.

- Lično, mislim da je će to biti proces koji će proizvesti neki rezultat. Očigledno je da nije bilo pune saglasnosti u UN oko prvobitne verzije, ali kada izađete sa nekim predlogom, nikad i ne polazite od toga da će biti usvojen bez ikakvih izmena - objašnjava on.

Jevremović napominje da su Britanci "išli“ sa tvrdim stavom u početku, ali napominje da je "započeo proces vešte diplomatije“ za ublažavanje tog stava.

- Oni će sigurno prihvatiti neki kompromis - konstatuje on, ali ne veruje da će iz rezolucije biti izbačena reč "genocid“.

- To, teško. Rezolucija se odnosi na Bosnu, a ne na Srbiju, i ma koliko da ima zainteresovanih, sa pravnog stanovišta, Srbija je u tome autsajder - kaže Jevremović.

Britanija je rezoluciju u Srebrenici, u kojoj se navodi da je na tom prostoru počinjen genocid od strane srpske strane, predložila uoči dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici.

2024 © - Vesti online