Četvrtak 02.07.2015.
13:19
Tanjug

Ivanić: Ne želim NATO na granici sa Srbijom

Srna
Protiv politizacije Srebrenice i takmičenja rezolucijama: Mladen Ivanić

Ivanić je u intervjuu za BHT1 ponovio da neće glasati za ulazak BiH u NATO, a na pitanje zašto, on kaže:

- Zato što bi to značilo da sutra NATO jedinice mogu biti na granici BiH i pucati na Srbiju. BiH ni blizu nije da ispuni uslove za NATO.

Ivanić, naime, misli da je preduslov stabilnosti na Balkanu odnos između Srbije, Hrvatske i BiH, odnosno da dobra saradnja, normalni i zdravi odnosi između te tri zemlje garantuje stabilan Balkan.

O komemoraciji u Srebrenici, Ivanić kaže da u ambijentu kakav je trenutno nije realno da prisustvuje tom događaju, te da je on "svoju ljudsku dužnost" ispunio pre deset godina kada je, kako kaže, "to bilo teže".

- Ne verujem da ću u ovom ambijentu ići zato što se to, ponavljam, pretvorilo u političku bitku. Zaista mislite da je realno da, nakon svega što se događalo, neki srpski predstavnik ode - kaže Ivanić u emisiji "Interview 20" na BHT1 i dodaje da "gospodin Vučić (srpski premijer Aleksandar) ima pravo da ode, to je njegovo viđenje".

Kaže i da još nije odlučio da li će počast žrtvama odati ispred zgrade Predsedništva BiH, kuda će povorka sa posmrtnim ostacima proći na putu ka Srebrenici.

- Nemam se nameru da se ikome dodvoravam, uradiću onako kako odlučim da je ispravno, a ne može niko mene da optuži da nisam iskazao poštovanje prema žrtvama - jasan je Ivanić koji misli da je Srebrenicu trebalo zadržati u delu iskazivanja poštovanja prema poginulima, prema nevinim žrtvama... bez poliitičke zloupotrebe.

Ivanić je protiv "takmičenja u rezolucijama", političara koji promovišu sebe u kontekstu priče o Srebrenici, međunarodne bitke u Savetu bezbednosti jer, kako kaže, "sve nas to vraća unazad i trebaće vremena da se iz ovog ambijenta vratimo ponovo u neki normalni, koji je okrenut ka budućem vremenu".

2024 © - Vesti online