Utorak 04.05.2010.
15:52 >> 16:06h
Tanjug

Grčki demonstranti zauzeli Akropolj

Demonstranti su, kako prenosi agencija ANA, iznad Partenona istakli crvenu zastavu, partijsko obležje i natrpis "Narodi Evrope, trgnite se".

"Ovo je poruka narodima Evrope. Ljudi se svuda suočavaju sa istim problemima. Mi možemo da preuzmemo kontrolu u naše ruke organizovanjem protesta, tako da našim životima ne upravljaju MMF i EU", objasnili su komunisti današnji simboličan potez na Akropolju.

Demonstranti su na Akropolju ostali nekoliko sati i posle dogovora sa policijom mirno su napustili najčuveniji antički spomenik, da bi se u centru grada pridružili dvodnevnom štrajku koji danas organizuju radnici i službenici u javnom sektoru, koje najviše pogađaju sadašnje mere štednje.

Ispred zgrade parlamenta u Atini sukobili su se policija i demonstranti, koji su gađali pripadnike organa reda kamenjem i flašama, na šta je policija odgovorila bacanjem suzavca.
 

"Hoćemo da prestane pad našeg životnog standarda", rekao je Spiros Papaspiros, koji predvodi sindikat ADEDY, sa članstvom od pola miliona radnika.
 

Evropska unija i MMF su obećali Grčkoj 110 milijardi evra tokom sledeće tri godine, kako bi pomogli toj zemlji da prebrodi dužničku i budžetsku krizu, ali će to značiti i značajno smanjenje budžetskih rashoda u toj zemlji i zamrzavanje plata i penzija.
 

2024 © - Vesti online