Četvrtak 02.07.2015.
08:38
blic.rs, Vestionline

Vučiću, nije samo ulje poskupelo!

Tanjug
Srbija zove Vučića. Vučiću, javi se...

Premijer Aleksandar Vučić je preksinoć (30. jun) izjavio da je građanima Srbije u prirodi da uvek govore negativno.

- Mi imamo jednu rečenicu: “Uvek mi je loše i sve je poskupelo”. Doneo sam precizne podatke da vidite da je malo toga poskupelo. Ulje ima sedam dinara višu cenu, za sve ostalo je cena niža. Govorim o cenama u maloprodaji. Dajte, otiđite i pogledajte stvarne cene - poručio je premijer.

Kad ga poslušaš, imaš šta i da vidiš. Od dvadesetak proizvoda čak 16 (voće, povrće, suhomesnati proizvodi) danas je skuplje nego prošle godine!

Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, šokirana je premijerovom izjavom.

- Kako ništa nije poskupelo, bog s njim? Nema proizvoda koji nije skuplji dinar ili dva. Potrošači nam se javljaju i žale se na stalna poskupljenja. Statistika koju zvaničnici koriste samo je tačna obrada netačnih podataka - tvrdi Vida.

I Igor Ivanovski iz Asocijacije potrošača Srbije kaže da proizvodi poskupljuju.

- Naše istraživanje na 60 različitih proizvoda pokazalo je da su namirnice samo od marta do juna poskupele četiri odsto - objašnjava Ivanovski.

Ruku na srce, neki proizvodi, poput mesa, jesu pojeftinili. Za pileći file prošle godine trebalo je izdvojiti i više od 700 dinara, dok danas može da se nađe i za 600. Juneće šnicle koštale su 650 dinara, a danas koštaju 610. (Nadamo se, ne meso iz ilegalnih klanica).

Pojeftinio je i prašak za veš, pa je umesto 530 dinara za tri kilograma danas dovoljno 470 dinara. Niža je i cena tunjevine, koja je prošle godine koštala oko 190 dinara, a danas košta 165.

Deficit manji za 100 milijardi

U prvoj polovini ove godine deficit budžeta smanjen je za 100 milijardi dinara, saopštio je preksinoć Vučić u istoj emisiji.

- Fiskalni deficit trenutno je 1,6 odsto BDP, što je rezultat koji je među najnižima u Evropi, a prosek plata u maju ove godine izjednačen je sa prosekom iz istog meseca 2014. godine, što je znak da su počele da rastu zarade u privatnom sektoru - izjavio je premijer.

2024 © - Vesti online