Sreda 01.07.2015.
22:24
Blic

VIDEO: Ukrajinska vojska kažnjava pijane vojnike zatvaranjem u kavez

Reuters
Alkoholizam veliki problem u ukrajinskoj vojsci

Osramoćene vojnike puštaju tek kada se potpuno otrezne, nakon čega moraju da pohađaju specijalni kurs, pre nego što će im oružje biti vraćeno. Preslišavaju ih zbog nedisciplinovanog ponašanja i preti im opasnost od izbacivanja iz vojske.

Neverovatan video, snimljen iz automobila u regionu Donjecki basen, na istoku Ukrajine, prikazuje pijane vojnike zbijene u kavezu. Muškarac, za koga se veruje da je takođe vojnik, glasno komentariše: “Baš nezgodno!”

- U pojedinim vojnim jedinicama alkoholizam je poprimio razmere epidemije. Zato su bile potrebne radikalne mere - kaže ratni reporter Andrej Caplijenki, objašnjavajući razloge zbog čega vojnike tako strogo kažnjavaju.

- Ukoliko bi nastavili da krše disciplinu, vojska bi obavestila njihove supruge. Tu sramotu mnogi žele da izbegnu - kaže on.

Ukrajinski zvaničnici su zabrinuti zbog problema konzumiranja alkohola među vojnicima na dužnosti, a nedavno je iz vojničkih baraka zaplenjeno 150 litara votke, pri čemu je deo alkoholnog pića proizveden u ilegalnim destilerijama u ratom pogođenom selu Peski.

- Opijanje alkoholom u vojsci je veliki problem, koji se dodatno pogoršao posle prekida vatre - kaže Caplijenki.

- Pošto nemaju šta da rade, vojnici piju votku. Svi su navikli na alkohol u mirnodopskom periodu i samo nastavljaju da upražnjavaju tu naviku, možda čak u još većoj meri, zato što im je dosadno - dodaje on.

2024 © - Vesti online