Sreda 01.07.2015.
21:41
Tanjug

Tajni dogovor SAD,Britanije i Francuske o Srebrenici?

Reuters/D.R.
Holandija traži odgovore o slučaju "Srebrenica"

Naime, na holandskoj televiziji NPO 2 u ponedeljak uveče emitovan je dokumentarni film "Zašto je Srebrenica morala da padne" u kojoj su prikazani američki dokumenti objavljeni 2013.godine, a za koje se kaže da govore o odluci SAD, Francuske i Britanije iz maja 1995. godine o obustavi vazdušnih napada UN, naveo je NL Tajms.

Holandska ministarka odbrane Dženin Henis rekla je danas da će zatražiti objašnjenje tim povodom, preneo je portal Dačnjuz.nl.

- Moram i želim da razgovaram o tome sa našim saveznicima. Ne mogu da ignorišem ono što smo videli na televiziji - rekla je ona.

O navodnom tajnom dogovoru velikih sila oglasio se i tadašnji holandski ministar odbrane Joris Vorhuve rekavši da je za to saznao tek pre nekoliko meseci, analizirajući dokumenta koje je pre dve godine objavio bivši američki predsednik Bil Klinton, preneo je NL Tajms.

Prema njegovim rečima, Holandija nikad nije bila obaveštena o toj odluci, dok je holandska vlada verovala obećanju Ujedinjenih nacija da će vazdušni napadi, ako bude potrebno, moći da se izvedu u roku od dva sata.

Kako je rekao Vorhuve, holandske snage u Srebrenici su devet puta tražile vazdušnu podršku, ali UN nisu postigle konačan dogovor o tome sve do 10. jula.

Odgovorni za takvu odluku bili su, kako tvrdi Vorhuve, britanski premijer Džon Mejdžor, francuski predsednik Žak Širak i predsednik SAD Bil Klinton.

Britanija i Francuska su, prema njegovim rečima, naročito insistirale na obustavi vazdušnih udara zbog toga što su snage generala Ratka Mladića krajem maja 1995. držale više od 300 britanskih i francuskih vojnika kao taoce, preneo je NL Tajms.

2024 © - Vesti online