Četvrtak 02.07.2015.
08:31
B. Božin - Vesti

Srbima davao lažne pasoše

Reuters
Preduzimač optužen da je švercovao radnu snagu iz Srbije

Ovo su na saslušanju u policiji tvrdili radnici iz Srbije koji se, međutim, nisu pojavili na suđenju u Gincburgu, tako da su mnoga pitanja ostala otvorena, piše list.

Odbrana optuženog preduzimača tvrdi da je legalna i u mnogim branšama uobičajena praksa da se radnici iz bivše Jugoslavije dovode u Nemačku, kako bi fizikalisali na gradilištima. Ostaje zato nejasno zašto je ovaj preduzimač snabdeo radnike lažnim pasošima, kada su oni mogli da doputuju i sa srpskim pasošima i rade sa odgovarajućom vizom.

- Činjenica je da slovenački pasoš može da obezbedi veću slobodu kretanja, identična slobodi nemačkih radnika. To pravo važi za sve radnike iz zemalja-članica EU - saopštila je carinska uprava u Augzburgu.

Odbrana optuženog je kategorički negirala da je njihov klijent zloupotrebio krivično delo.

- Nije istina i da je on vrbovao grupu radnika da dođu na rad u Nemačku, jer u spornom periodu između jula i novembra 2011. optuženi nije uopšte bio u Srbiji - izjavio je advokat, a kao dokaz preduzetnik će na sledećem ročištu morati da pokaže svoj pasoš kako bi se proverilo da li u njemu postoji pečat sa datumom ulaska u Srbiju.

Potraga za svedocima

Advokat odbrane je jednog od tužitelja nazvao dvoličnim, budući da je i sam radio kao posrednik u pronalaženju radne snage iz Srbije, i konstatuje da njegovog klijenta tereti samo izjava ovih radnika! Sudija Braun je odlučila da pošalje sudski nalog u Srbiju u potrazi za svedocima. Takođe, i nemačke službe su dobile instrukcije da organizuju potragu za radnicima.

 

 

2024 © - Vesti online