Sreda 01.07.2015.
16:58
Tanjug

Rusija spremna da učestvuje u privatizaciji u Grčkoj

Reuters
Rusi spremni da pomognu Grčkoj

On je u intervjuu agenciji Ria novosti kazao da je Rusija spremna na saradnju s Grčkom, ali da se, koliko je njemu poznato, Atina nije obraćala Rusiji za direktnu finansijsku pomoć.

- Imamo mogućnosti za povećanje ekonomske saradnje, konkretno, moguće je učešće u privatiziciji u Grčkoj železničkih pruga i luke Solun - rekao je Čižov.

Situacija u pogledu programa kreditiranja Grčke je kritična i to ne samo za tu zemlju, nego i za sve ostale u Evropskoj uniji, prvenstveno one u zoni evra, dodao je Čižov.

- Englezi sada trljaju ruke i kažu kako su pametni što nisu stupili u zonu evra. U Nemačkoj se javljaju pitanja da li otpisati deo duga Grčkoj, ali da li će to shvatiti nemački birači. Da li ući u istoriju s odgovornošću za rasturanje zone evra - kazao je on.

Ranije je pres sekretar predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, na pitanje da li i kako Kremlj namerava da pomogne Grčkoj, rekao da Moskva pažljivo prati razvoj situacije u toj zemlji, ali da smatra da je to isključivo stvar Grčke i kreditora.

S druge strane, grčki ministar industrijskih reformi, zaštite životne sredine i energetike, Panajotis Lafazanis, rekao je da grčke vlasti imaju "plan B" za slučaj da Evropa odustane od daljeg finansiranja zemlje, te da, iako se grčke vlasti nisu nikome obratile za pomoć, ipak ne bi odbile podršku Rusije.

2024 © - Vesti online