Sreda 01.07.2015.
12:23
Srna

Cipras spreman da prihvati uslove kreditora

Reuters
Grčki premijer pokušava da spasi zemlju od bankrota: Aleksis Cipras

U pismu na dve stranice, koje je upućeno Evropskoj komisiji, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci, objašnjava se zahtev Grčke da dobije produženje programa isplate finansijske pomoći, kao i zahtev da dobije novi, dvogodišnji zajam.

Iako je okončanje programa 30. juna u ponoć značilo da mogućnost njegovog produžetka više nije u ponudi, Ciprasovo pismo moglo bi da posluži kao osnova za novi paket pomoći u narednim danima, piše list.

Cipras u pismu navodi da će prihvatiti sve reforme sistema poreza na dodatu vrednost, sa jednom izmenom: da se zadrži specijalni popust od 30 odsto za Grčka ostrva, od kojih su mnoga udaljena od kopna i u regionima koji se teško snabdevaju.

U pogledu reformi penzijskog sistema, Cipras je zatražio da pomeranje granice za odlazak u penziju na 67 godina do 2022. godine počne u oktobru, a ne odmah.

On je, takođe, zatražio specijalni “grant solidarnosti" za siromašnije penzionere, za koji navodi da bi trebalo da bude ukinut do decembra 2019. godine sporijim tempom nego što to zahtevaju kreditori.

- Helenska Republika spremna je da prihvati sporazum sa sledećim amandmanima, dodacima i razjašnjenjima, u okviru produžavanja ističućeg programa isplate pomoći i novog (trećeg) sporazuma o zajmu, za koji je zahtev podnesen u utorak - napisao je Cipras.

On je dodao da su amandmani koje predlaže Grčka "konkretni" i da "potpuno poštuju čvrstoću i kredibilnost uređenja sveobuhvatnog programa".

Ministri finansija zemalja evrozone razmotriće Ciprasov novi prijedlog u telefonskoj konferenciji u 17.30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Teško prihvatiljivi uslovi

Zvaničnici evrozone izjavili su da pismo koje je grčki premijer Aleksis Cipras poslao kreditorima sadrži uslove koji nisu prihvatljivi za pojedine članice monetarne unije. Izvori iz evrozone navode da u predlogu ima nedorečenih stvari.

- U pismu se govori o reformi tržišta rada od jeseni. U samo jednoj rečenici, ne više. Mislim da evrogrupa više ne veruje takvim obećanjima. Inače, Grčka traži produženje programa koji je već istekao - rekao je jedan izvor.

2024 © - Vesti online