Sreda 01.07.2015.
11:09
Tanjug

Vučić od Britanaca dobio novu verziju rezolucije o Srebrenici

Tanjug
Britanija ne odustaje, ali ni Rusija: Borba u Savetu bezbednosti UN

Vučić je novi tekst britanske rezolucije dobio po dolasku u Budimpeštu, gde danas sa Viktorom Orbanom predsedava zajednočkoj sednici dve vlade.

U prvoj varijanti britanskom rezolucijom osuđen je zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid. Ruskom rezolucijom osuđuju se "najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti".

Ambasador Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Metju Rajkroft rekao je ranije u četvrtak da London neće povući svoj nacrt rezolucije o Srebrenici, o čemu se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama Saveta bezbednosti, zbog toga što je Rusija predložila svoju verziju nacrta.

Tako će se britanska rezolucija, najverovatnije, naći na glasanju kao što je i predviđeno 7. jula u Njujorku, četiri dana pred 20. godišnjicu tragičnih događaja u Srebrenici, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz izvora Britanske misije pri u UN-u.

Ambasador Rajkroft u pisanoj izjavi za sarajevski dnevnik posebno je naglasio značaj obeležavanja godišnjice tragičnih događaja u Srebrenici i važnosti rezolucije koja je pripremljena u Londonu, ali koju, kako kaže, podržavaju sve najvažnije zapadne zemlje.

Osvrćući se i se na dokument zbog kojeg se umnogome lome diplomatska koplja u Njujorku, posebno posle najave da Rusija, takođe, lobira za svoju verziju rezolucije, Rajkroft je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rezoluciji koja će biti "u spomen žrtava genocida u Srebrenici i onih koji su propatili na svim stranama u ratu".

- Ona treba da ohrabri dalje korake prema pomirenju u BiH. Rezolucija će afirmisati našu odlučnost da sprečimo genocide, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine - tvrdi britanski ambasador pri UN.

2024 © - Vesti online