Sreda 01.07.2015.
08:43
D. Petrović - Vesti

Kad Šveđani zasviraju trubu

wikipedia.org/Frankie Fouganthin
Snima dokumantarac o Guči: Jovan Radomir

Oni su članovi Superstar orkestra, najpopularnijeg trubačkog orkestra u Švedskoj za čiji se svaki koncert traži karta više. I biće glavni junaci uz romske muzičare dokumentarnog filma koji se snima u Stokholmu i, naravno, Guči gde će se i ovog avgusta okupiti najbolji trubači sveta i svi oni kojima je truba u srcu, a vreli južnjački ritmovi u krvi.

- Superstar orkestar sam upoznao pre nekoliko godina i odmah mi se dopala njihova energija, a trubu sviraju fantastično iako nemaju ni kap srpske krvi. Svi su školovani muzičari, rođeni i odrasli u Švedskoj, a sviraju samo srpske tradicionalne pesme i trubačke marševe - kaže Jovan Radomir, novinar švetske državne televizije SVT i autor dokumenarca.

Kako su uopšte Šveđani došli na ideju da sviraju trube?
- Bend je osnovan 1997. godine sa samo dva muzičara koja su želela da sviraju neku drugačiju muziku. Vremenom bend se širio i rastao, kao i njihova popularnost. Trubačku muziku su zavoleli uz Gorana Bregovića, koji je velika zvezda u Švedskoj, i uz filmove Emira Kusturice. Danas su najpopularniji trubački bend u Švedskoj, sviraju na raznim manifestacijama, Šveđani ih obožavaju, ali i naši zemljaci koji žive u ovoj zemlji, jer ih zvuk trube podseća na domovinu.

U sklopu dokumentarca biće i intervju sa Goranom Bregovićem?
- Brega je zapravo vezivno tkivo, dobro poznat svuda u svetu, čovek koji promoviše ne samo romsku muziku, već i tradiciju Balkana. U filmu on govori ne samo o trubačkoj muzici, već i našoj tradiciji, o Guči i predstavlja Srbiju u jednom pozitivnijem svetlu, poput naših sportista čijim uspesima se svi mi u dijaspori radujemo. Oni pokazuju ko smo i šta smo. Dosta je bilo politike, to nigde ne vodi.

Kada će dokumentarac biti prikazan?
- Mi kamerom pratimo bend od Stokholma do Surdulice gde će se sresti sa orkestrom Siniše Stanovića, susret kolega muzičara, ali i prijatelja u jednoj drugačijom sredini. Centralni deo biće snimljen, naravno, na Saboru trubača u Guči gde se sreću majstori trube, a mi ćemo pokušati da dočaramo Šveđanima kako se muzičari druže, sviraju zajedno, gostoljubivost domaćina, da uspostavimo jedan drugačiji most između Švedske i Srbije. U planu su tri polusatne emisije koje će na državnoj SVT televiziji biti prikazane posle Nove godine.

Lepša strana srpskog naroda

Jovan Radomir, novinar i voditelj SVT televizije, rođen je u Srpcu, ali je odrastao i živi u Švedskoj. Evrovizijska publika ga dobro poznaje i kao muzičara, a naši zemljaci u dijaspori kao čoveka koji se trudi da strancima pokaže drugačiju, lepšu stranu srpskog naroda.
- Pre četri godine sam objavio knjigu "Moj Balkan - hrana i ljudi" želeći da Šveđanima približim naš mentalitet, da kroz priču o našoj tradiciju uz stara srpska jela ispričam nešto više o nama samima. Knjiga je doživela solidan uspeh u Švedskoj, sada imam spremno izdanje na engleskom jeziku, ali meni lično najviše znače pohvale naših ljudi u dijaspori koji su se i sami prepoznali u ovoj knjizi.


 

2020 © - Vesti online