Utorak 30.06.2015.
14:39
J. L. Petković - Vesti

Mitrovica: Razgovor o uslovima u pritvoru

Vesti
Panelisti složni da je najveći problem zbrinjavanje zatvorenika kojima je potrebna psihijatrijska pomoć

U Kosovskoj Mitrovici o tim temama su govorili Milan Radojević direktor pritvorskog centra u Severnoj Mitrovici, Bojana Bojović iz Asocijacije za mir i Miloš Todorović nevladine organizacije Domovik iz Severne Mitrovice.

Na sastanku sa studentima Pravnog fakulteta, drugih nevladinih organizacija i građanima, kao poseban problem naznačena je situacija sa osuđenim ženama. 

- Jedini pritvor takve vrste je u pritvorskoj jedinici u Lipljanu. Lipljan se nalazi južno od Ibra i samim geografskim odredištem predstavlja problem, jer se nameće pitanje kako će se te žene osećati dole, kako će im se dolaziti u posete, naveli su panelisti ističući da je pre svega najvažnije uložiti napore u prevenciju kako bi se takve situacije sprečile, i kada je reč o maloletničkoh delikvenciji. 

- Na ovome se mora raditi i preko nevladinih organizacija i obrazovnih ustanova. Rad na prevenciji maloletničke delikvencije se u Mitrovici svodi na predavanja i na pokušaj pomirenja među vršnjacima, a sve u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja, i tim tema se najviše bavi nevladin sektor. 

Panelisti su kao problem naveli i zbrinjavanje zatvorenika kojima je potrebna psihijatrijska pomoć, a Milan Radojević je istakao da je veoma mali broj, svega nekoliko procenata, onih koji ponovo budu osuđeni za ista ili slična krivična dela. 

Na panelu se diskutovalo i na temu rehabilitacije i resocijalizacije zatvorenika u Kosovskoj Mitrovici, a kako je naznačeno pored psiholoških usluga koje su pružene zatvorenicima, predviđeni su i kursevi na kojima mogu da nauče određene zanate. 

Panel je organizovala NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Kosovske Mitrovice.

2024 © - Vesti online