Utorak 30.06.2015.
11:53
b92.net

Italija upozorava: Čuvajte se terorizma u Srbiji

roma.corriere.it
Srbija označena žuto, što znači "putijte sa oprezom"

Na mapi, koju je prema podacima tog ministarstva objavio portal Corriere.it, a prenose podgoričke "Vijesti" mere opreza preporučuju se svim Italijanima koji žele da otputuju u bilo koju zemlju Zapadnog Balkana. Na interaktivnoj mapi ostale kategorije uključuju preporuku: "Ne putovati ukoliko nije neophodno" (narandžasta boja), "Ne preporučuje se" (crvena) i "Bez posebnog rizika" (zelena). 

Osim toga, Ministartvo unutrašnjih poslova Italije, označilo je Crnu Goru i kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u tu državu.  Zvanični Rim navodi da je uključio luke Ankona i Bari na listu eventualnih meta terorističkih napada. 

Oni su zato pozvali lokalne uprave na maksimalnu opreznost, uz preciziranje da su italijanske luke potencijalne tačke ulaska terorista iz balkanskih država poput Albanije, Kosova i Crne Gore, odnosno čvorišta rute kojom novoregrutovani teroristi putuju ka zaraćenim zonama u Siriji i Iraku. 

Italijansko Ministarstvo je na listu potencijalnih meta dodalo oko 13.000 lokacija koje uključuju NATO baze, ambasade, predstavništva multinacionalne kompanije, religijske objekte, ali i lokacije masovne agregacije kao što su aerodromi i trgovi. 

Savetnik u libijskoj vladi Abdul Basit Harun nedavno je za BBC rekao da ekstremisti Islamske države stižu do Evrope brodovima kojima krijumčari na Mediteranu prevoze migrante. 

- IS koristi brodove za svoje ljude koje žele da pošalju u Evropu, pošto evropska policija ne zna ko je iz IS, a ko je izbeglica ili nije - rekao je Harun. 

2024 © - Vesti online