Utorak 30.06.2015.
11:20
Srna

Cipras: Ako narod kaže "da", dajem ostavku

Reuters
Grci izašli na ulice i rekli "ne" novim merama štednje

Cipras je najavio da neće ostati na funkciji da bi sprovodio dodatne budžetske rezove.

- Tražimo od vas da to odbijete svom snagom duše, najvećom mogućom razlikom – zamolio je Cipras svoje građane i dodao da ne vjeruje da kreditori žele da Grčka izađe iz evrozone, jer bi troškovi bili "ogromni".

Program pružanja finansijske podrške Grčkoj ističe danas, 30. juna, u isto vreme kada ističe i rok da država plati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 1,6 milijardi evra.

Grci će se na referendumu 5. jula izjasniti da li prihvataju predlog kreditora od 25. juna 2016. godine o sprovođenju reformi i dovršavanju programa isplate pomoći, kao i preliminarnu analizu održivosti grčkog duga.

- Ako grčki narod želi da nastavi mere štednje u večnost, što će nam onemogućiti da podignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će to sprovoditi – rekao je Cipras.

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u ponedejlak veče ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini i iskazalo podršku predlozima Vlade. Skup onih koji se zalažu za prihvatanje predloga stranih kreditora zakazan je za danas.

2024 © - Vesti online