Utorak 30.06.2015.
10:58
Tanjug

Izetbegović: Ne odbijam Vučićevu ruku pomirenja

Srna
Bakir Izetbegović ima svoju verziju kako pravda izgleda

Izetbegović kaže da smatra da se pozitivni pomaci mogu zasnivati samo na međusobnom poštovanju i uvažavanju, na poštovanju istine ma kakva ona bila i na poštovanju žrtava, ma čije one bile.

- Vučić je pružio ruku pomirenja, ali je njegova vlada u isto vreme radila na tome da, pred samo obeležavanje srebreničkog genocida, komandant odbrane Srebrenice bude uhapšen i odveden u zatvor u Srbiju - rekao je Izetbegović.

Takođe, tvrdi, da Vučićeva vlada odbija da, kako kaže, prizna ono što su presudili priznati, "ono što su presudili međunarodni sudovi formirani od UN i što čitav civilizovani svet uzima kao neupitnu činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid".

Ističe, da Bošnjaci nisu odbili Vučićevu pruženu ruku i pozdravljaju inicijativu predsednika Vlade Srbije.

- Ali kriza u pozitivnom procesu koji je on inicirao nije nastala našom voljom niti krivicom. U svakom slučaju, ne vidim alternativu procesu pomirenja naroda niti poboljšanja odnosa BiH i Srbije, i spreman sam istinski raditi na tome - naveo je Izetbegović.

On kaže i da bi radio došao u Sandžak i da je u nekoliko navrata nameravao to da učini, ali ga je u tome svaki put sprečila "posvađanost tamošnjih bošnjačkih lidera".

- Otići ću kada procenim da će od moje posete biti istinske koristi, pre svega sloge među sandžačkim Bošnjacima - rekao je Izetbegović.

2024 © - Vesti online