Utorak 30.06.2015.
09:28
Tanjug

Cipras: Grčka nema pare da plati dug

Reuters
Grčki premijer čela poslednje minute da se situacija reši. Para za dug nema

Razgovori između grčke levičarska vlade i njenih kreditora Evropske unije, Evropska centralna banka i MMF prekinuti su prošle nedelje pošto je Cipras rekao da će dogovor staviti za izjašnjavanje na referendumu.

U nameri da "smiri živce stranim poveriocima" Cipras je u ponedeljak ostavio "otvorena vrata za pregovore", rekavši da će referendum 5. jula o poslednjem predlogu poverilaca "gotovina u zamenu za planiranu reformu" omogućiti Atini "jače oružje" u borbi za dogovor oko duga.

Međutim, premijer je jasno stavio do znanja da Grčka neće biti u stanju da nabavi 1,6 milijardi evra i plati MMF danas, kada ističe krajnji rok za otplatu rate duga.

- Kako je moguće da poverioci čekaju isplatu MMF-a kada su naše banke ugušene - rekao je kasno sinoć Cipras u intervjuu ERT televiziji.

Predsednik EP Donald Tusk poslao je Ciprasu pismo u kojem mu je jasno rekao da produženja roka za otplatu duga neće biti.

"Posle konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, poslatom u odgovor na Cipraasov zahtev da se kreditiranje Grčke produži za još mesec dana.

Ovo pisnmo odslikava zbijanje redova lidera EU pošto je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao da posle isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu. 

Lideri EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i italijanskog premijera Mateo Rencija, iznenadila je Ciprasova najava referenduma narednog vikenda. Oni su upozorili da bi narodni plebiscit mogao zapravo da bude izjašnjavanje da li Grcka ostaje u evrozoni.

2024 © - Vesti online