Ponedeljak 29.06.2015.
22:38
Blic

Novi rasistički ispadi: Gore crnačke crkve po Americi

twitter/ TrueBlackNews
Baptistička crka u Šarlotu u plamenu

Pet crkava u četiri različite savezne države u SAD izgorele su u proteklih 10 dana. Stradala su zdanja u Tenesiju, Južnoj Karolini, Severnoj Karolini i Džordžiji.

Pol Breson, portparol FBI izjavio je da federalne službe bezbednosti čine sve kako bi pronašle i pravdi privele krivce odgovorne za skrnavljenje crkava. U pomoć je pozvao i meštane gradova u kojima su se incidenti dogodili, i poručio im da "svaku sumnju podele sa policijom".

- Nismo sigurni da li je ovih pet napada povezano. Ono što znam jeste da će FBI dati sve od sebe da uhapsi odgovorne - rekao je Breson.

Istraga je otvorena svega nekoliko dana nakon masakra u Čarlstonu, kada je rasista Dilan Ruf hladnokrvno ubio devetoro Afroamerikanaca tokom služenja mise u evangelističkog crkvi.

Dok je Čarlston žalio za nevinim žrtvama, pet crkava koje isključivo posećuje afroamerička zajednica izgorele su do temelja, od kojih su neke starije od 100 godina.

- Od vremena ropstva, okova i branja pamuka došli smo u vreme kada beli rasisti pale crnačke crkve i pokušavaju da zatru afroameričku zajednicu. Udarac na naše crkve je udarac u naše srce - napisao je propovednik Dejvid Lav na oficijalnom sajtu Afroameričke zajednice Atlante.

2024 © - Vesti online