Utorak 30.06.2015.
02:44
Z. Mirković - Vesti

Monstrum iz Graca posvađao psihijatre

Tanjug/AP
Veštaci nisu saglasni o stanju Alena Rizvanovića: Glumi ludaka kako bi izbegao kaznu?

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" prenosi da su dvojica psihijatara dobila nalog da veštače Rizvanovićevo psihičko stanje, ali psihijatri ne razmiomilaze u proceni. Jedan od njih je uveren da je Rizvanović psihički bolestan i da je zbog toga na saslušanju tvrdio da ga neko prati i da je morao da počini zločin kako ga ne bi ubili, drugi smatra da on planirao zločin i da samo izigrava ludaka kako bi sebi ublažio kaznu!

U pokušaju da se objasne motivi stravičnog zločina, list podseća da je Rizvanović rođen 1989. godine u Bihaću, odakle su 1993. godine njegovi roditelji izbegli u Austriju. Porodica je u Gracu ubrzo dobila socijalni stan, a majka i otac su dobili posao.

Od samog početka su Fikret, Aleta i njihov sin Alen bili veoma upadljivi. Bračni par je stalno tražio svađu s komšijama i kolegama, a Alen je već u školi bio nasilan i nije želeo da uči. Pre devet godina porodica Rizvanović je jeftino kupila kuću u Kalsdorgu, ali sa zahtevom da bivšem vlasniku, uz malu stanarinu, daju pravo na stanovanje.

- Međutim, tek tada su počele muke za bivšeg vlasnika i njegovu suprugu, dvoje penzionera koji su imali zdravstvenih problema. Rizvanovići su ih toliko maltretirali, da je dvoje penzionera moralo da napuste kuću i pored dogovora, a iz kuće je na misteriozan način nestalo i 20.000 evra! Rizvanovići su penzionerima, navodno, gasili grejanje tokom zime, a čak su im zacementirali ulaz u stan - piše bečki dnevnik.

Doseljenička porodica iz Bosne je 2010. godine na placu u Kalsdorfu otvorila auto-plac, a kola su prodavali preko interneta. Stanovnici Kalsdorfa tvrde da je prilikom preuzimanja vozila često dolazilo do incidenata, jer se često dešavalo da automobili nisu funkcionisala kako treba.

Stanovnici Kalsdorfa kritikuju lokalnu vlast što njihove strahove u vezi sa porodicom Rizvanović nisu shvatali ozbiljno. Situacija je eskalirala nakon što Rizvanovićima nije odobreno otvaranje ugostiteljskog objekta na imanju, za šta su okrivili komšije koje su nazivali "nacističkim svinjama"!

Pretio sudiji i svedoku

U oktobru prošle godine Alen Rizvanović je zbog nasilja u porodici završio pred sudom koji ga je kaznio novčano. Na kraju procesa, Alen je svedoku i sudiji poručio "da neće proslaviti lep Božić i da će ih Bog ubrzo kazniti". Stanovnici Kalsdorfa posebno žale za suprugom Alena, koja je pre tri godine došla u to mesto. Ona je, prema priči komšija, bila svedok Alenovog pucanja iz puška, njegovih pretnji susedima božjom kaznom, a i sama je bila žrtva zlostavljanja.

U danima pre zločina Alen se, kako prenose komšije, ponašao kao i uvek: sedeo je izvan kuće i pratio njihovo kretanje. Glasno je slušao tehno muziku i nosio džemper, iako su temperature bile visoke.

Samo nekoliko sati pre zločina on je uništio svoje mobilne telefone, izbrisao sve poruke sa socijalnih mreža, a zatim krenuo u svoj krvavi pir u kojem je ubio tri osobe kojima je u nedelju u Gracu pomen odalo 12.000 ljudi, a među prisutnima bio je i predsednik Austrije Hajnc Fišer.

2024 © - Vesti online