Utorak 30.06.2015.
05:48

Vasilije predstavnik SPC u Briselu?

A. Čukić
SPC odlučila da otvori predstavništvo u Briselu

- Prota Vasilije Tomić ima veliko znanje i ogromno iskustvo. Govori engleski i zna nemački, pa u Briselu ne bi imao jezičku barijeru u komunikaciji sa EU zvaničnicima. Završio je Bogoslovski i Filološki fakultet u Beogradu, teološke postdiplomske studije u Nemačkoj. U mantiji je 40 godina, u Kanadi živi tri decenije. Stekao je i starosni uslov za kanadsku penziju što bi SPC značajno smanjilo troškove njegovog boravka u Briselu - pojašnjavaju za "Vesti" u Patrijaršiji.

U Eparhiji kanadskoj, međutim, smatraju da protu Vasilija ne bi trebalo odvajati od sadašnje parohije u Ričmond hilu. Tim pre što, kako navode izvori "Vesti", ta parohija ima dug od blizu milion kanadskih dolara, a izgradnja crkve još nije započeta, te je prota Tomić u moralnom smislu važan garant da će taj zajam biti vraćen i bogomolja podignuta.

Ideja o otvaranju srpske crkvene kancelarije u EU, da podsetimo, potiče iz 2004. kada je bilo dogovoreno da se u Brisel pošalje srpski monah i ugledni arhimandrit Danilo Ljubotina, ali to nije realizovano. SPC je, takođe, u poslednjoj deceniji 20. veka, dok je Srbija bila pod međunarodnim sankcijama, imala crkveno predstavništvo u SAD na čijem čelu je bio jeromonah Irinej Dobrijević, sada episkop australijsko-novozelandski.

Važno zbog Kosova

Predstavnik SPC je zadužen da zvaničnicima EU prenosi krucijalne stavove naše crkve, a to je naročito bitno zbog Kosmeta. Slanjem svog predstavnika u Brisel, SPC bi imala informacije iz prve ruke o procesu pridruživanja Srbije i kretanjima unutar EU. Misija bi sarađivala i sa predstavništvima drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa izaslanstvom Vatikana - kažu u srpskom episkopatu.


 

2019 © - Vesti online