Utorak 30.06.2015.
05:14
Lj. Ivanović - Vesti

Atina drma i srpske račune

Tanjug
Blokada kapitala: NBS garantuje uloge samo do 50.000 evra

Naime, pre desetak dana predsednik jedne od grčkih banaka u Srbiji apelovao je na građane da ne povlače štednju tvrdeći da su depoziti sigurni.

Kad je reč o štednji, trebalo bi uzeti u obzir o kakvim brojkama je reč. U Srbiji grčke banke zauzimaju 16 odsto tržišta. Ukupna štednja građana je u januaru ove godine iznosila 8,8 milijardi evra, dok su devizne rezerve, uključujući i obavezujuće rezerve banaka iznosile 11,35 milijardi evra. Približna računica kaže da građani u grčkim bankama drže oko 1,4 milijardi evra štednje. Na to bi trebalo dodati novac preduzeća.

U četiri banke 5.000 službenika

Od grčkih banaka u Srbiji posluju Alfa, Vojvođanska, Pireus i Eurobanka. Ova poslednja je i vladin agent za ispatu stare devizne štednje. Ukupno "grčke" banke zapošljavaju 5.000 službenika u Srbiji.

Tačno je da je NBS garant štednih uloga, ali samo do 50.000 evra. Čak i da se takav mehanizam u crnom scenariju aktivira, procenjuje se da bi Srbija taj udar mogla da izdrži, ali bi to bio snažan ujed našim deviznim rezervama.

- Banke u Srbiji nisu značajno izložene prema maticama u vidu plasmana matici, zbog čega neizvršenje obaveza Grčke i njen izlazak iz evrozone ne bi imali značajan direktan uticaj na banke u Srbiji. Sa stanovišta zakonodavnog okvira kojim je uređeno poslovanje banaka u Srbiji, depoziti u grčkim bankama su podjednako bezbedni koliko i u svim ostalim - navode u NBS.

Ekonomistu Vladimira Gligorova međutim posebno zabrinjavaju šturi javni istupi zvaničnika Srbije. Izuzev saopštenja NBS, niko nije bio ubedljiv u nastupu prema građanima.

Podsetimo, na početku velike ekonomske krize koja je pogodila svet 2008. tadašnji srpski guverner Radovan Jelašić, vicepremijer Božidar Đelić i ministarka finansija Dijana Dragutinović imali su čuveni "bečki sastanak" sa stranim bankama koje posluju u Srbiji. Tada je dogovoreno da se održi postojeća kapitalizacija, ne povlači novac prema maticama, a uveden je garantni depozit od 50.000 evra, jer je prethodni bio deset puta manji.

Ovoga puta Ministarstvo finansnija i centralna banka ne organizuju nikakve sastanke, "sigurnosne mreže" ili makar o tome ne izveštavaju građane što je u kombinaciji sa glasinama velika opasnost.

Makedonija povlači kredite i depozite

Narodna banka Makedonije uvela je mere zaštite koje će trajati najviše pola godine, a odnose se na ograničavanje odliva novca makedonskih rezidenata, pravnih i fizičkih lica prema grčkim subjektima. Makedonskim bankama naloženo je da povuku sve kredite i depozite iz banaka u Grčkoj i njihovih filijala u inostranstvu, bez obzira na dogovorenu ročnost.
Tekuće transakcije ostaju slobodne, neće biti ograničavanja privatnih transfera, niti onih na bazi razmene roba i usluga.










 

2024 © - Vesti online