Ponedeljak 29.06.2015.
16:54
Tanjug

Putin: Sirija će da pobedi terorizam

Reuters
Podrška narodu Sirije: Vladimir Putin

- Rusija će, i to je Putin danas potvrdio, podržavati sirijski narod i sirijsko rukovodstvo u rešavanju socijalno-ekonomskih problema u uslovima sadašnje krize, u njegovim naporima za jačanje svoje odbrambene sposobnosti pred terorističkom pretnjom - rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov posle razgovora sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom u Moskvi, preneo je TASS.

AFP prenosi da je Mualem rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Lavrovom da je dobio Putinovo obećanje da će "podržati Siriju politički, ekonomski i vojno".

Kako izveštava RIA Novosti, Putin je na susretu sa Mualemom rekao da je situacija u Siriji vezana, pre svega, za agresiju međunarodnog terorizma, a da Sirija i zemlje regiona treba da se ujedine radi efikasne borbe protiv terorizma i krajnjeg radikalizma.

Prema njegovim rečima, sve zemlje regiona spremne su da daju doprinos u borbi protiv "Islamske države" (IS), i to se odnosi i na Tursku, i na Jordan i na Saudijsku Arabiju.

Ističući da Damask visoko ceni stav Rusije, Putina i Lavrova koji se zalažu za političko rešenje sirijskog konflikta, i izražavajući spremnost Sirije da uz podršku Rusije sarađuje sa zemljama regiona, Mualem je, kako prenose ruske agencije, optužio SAD da sponzorišu terorizam.

- Amerikanci traže političko rešenje (sirijskog), a pritom izdvajaju milijarde dolara za obuku terorista - rekao je sirijski ministar na susretu sa Lavrovom, prenosi TASS.

2024 © - Vesti online