Ponedeljak 29.06.2015.
16:26
Tanjug

"Orić neće prisustvovati komemoraciji u Srebrenici"

Srna
Predomislio se: Ćamil Duraković sada tvrdi da je Vučić dobrodošao na komemoraciju

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković je za N1 TV rekao da je Orić sam odustao od prisustva tom događaju jer je stanje "prilično destabilizujuće", te da ne želi nikakve provokacije na račun njegovog imena, odnosno da ne želi da građani likuju nad tim što je došao u BIH.

- U suštini on nije oslobođen, on je došao i naravno da su ga preuzeli organi BiH koji će postupati s njim. On nije slobodan čovek dok se predmet ne privede kraju. Tako da ni on sam to ne želi - kazao je Duraković nakon sednice Organizacionog odbora za kolektivnu sahranu u Potočarima.

Inače, komemoraciju u Srebrenici će obezbeđivati gotovo 2.000 policajaca. Više od 600 osoba je akreditovano za medijsko praćenje, a biće prisutni mediji iz celog sveta, javio je N1.

Očekuje se, kako se navodi, prisustvo tri predsednika države, tri premijera i tri parlamenta.

Na sednici je rečeno da je cilj organizacionog odbora da na dostojanstven način pripremi sahranu i komemoraciju žrtava.

Vučić, ipak, može da dođe

Istaknuto je da je odbor nepolitički i da su osim rodbine i prijatelja žrtva, dobrodošli i svi ostali. Odbor je zadovoljan bezbednosnim merama koje su sprovedene nakon, kako se navodi, narušene bezbednosne situacije.

Duraković, koji je proteklih nedelja nakon hapšenja Orića u Švajcarskoj po srpskoj poternici više puta ponovio da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko ratni komandant muslimana Bošnjaka ne bude izručen BiH, sada kaže:

- Pozivnica mu je otišla, pa neka sam odluči.

Duraković i predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, koja se zajednom sa Durakovićem zalagala da, ukoliko Orić ne bude izručen BiH do 30. juna, komemoracija bude otkazana, sada o eventualnomd olasku srpskom premijera kaže:

- Nećemo nikome braniti, niti ćemo ikoga zvati.

2019 © - Vesti online