Ponedeljak 29.06.2015.
14:25
Tanjug

"Ako propadne evro, propada i Evropa"

Reuters
Održati stabilnost evropske valute: Angela Merkel

- Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa - izjavila je Merkelova na obeležavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

- Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima - izjavila je Merkelova, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

Ona je, u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema Nemačke, istakla da je evro, više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom poverenju.

- Suštinsko za zajedničko razumevanje je da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos - rekla je Merkelova i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.

Merkelova je zahvalila svom šefu finansija Volfgangu Šojbleu (CDU), najstarijem članu vlade, na svemu što je radio za rešenje grčke krize.

- Dobro je da ste Vi ministar finansija - rekla je Merkelova, za šta su i ona i njen ministar dobili dugi aplauz.

2024 © - Vesti online