Nedelja 28.06.2015.
21:44
Tanjug

Otkiriven spomenik heroju: Gavrilo Princip i danas brani Srbiju

Tanjug
Spomenik Gavrilu Principu otkriven u Finansijsokm parku u Beogradu

- Ako je Vinston Čerčil u svojoj knjizi "Nepoznati rat" napisao da je Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin i genocid, onda ne čudi i predlog rezolucije o Srebrenici, kojim bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica - poručio je predsednik Nikolić.

On je rekao da neće dozvoliti vređanje poklanih i maljem ubijenih Srba u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovnu, streljanih u Kraljevu i Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu.

 Zašto Finansijski park

Spomenik Gavrilu Principu postavljen je u Finansijskom parku, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, nedaleko od zgrade Vlade Srbije. Finansijski park je za lokaciju spomenika izabran zato što su se pripadnici "Mlade Bosne" tu sastajali, a u blizini je kafana "Zlatna moruna", gde su oni uglavnom provodili dane. Nedaleko se nalazi i železnička stanica odakle su krenuli put Sarajeva.

- Gavrilo Princip u Srbiji nije imao spomenik, a ništa nije slučajno, čekalo se da o tome odlučuju ljudi koji žive po njegovim principima slobode, nezavisnosti, zajedništva, čekalo se da u Srbiji o Principu odlučuju oni koji ne bi rušili njegov spomenik da je, kojim slučajem, do sada bilo hrabrosti da bude podignut - istakao je predsednik.

Sudove i ocene o Principu i njegovom spomeniku određivali su, kako je istakao, istorijski vrtlozi i dnevne potrebe.

- Sve što se u proteklih sto godina gradilo i razgrađivalo, zidalo i rušilo, svaka promena u državi i društvu, od Jugoslavije do Federacije BiH, politička previranja, međunacionalni odnosi, prelamali su se kroz odnos prema spomeniku Principu u Sarajevu - podvukao je Nikolić i dodao da je spomenik postavljan pa rušen, menjan...

Najlakše za sve okriviti Srbe

Taj spomenik, dodao je Nikolić, nije služio kulturi sećanja i utemeljenim vrednosnim istorijskim sudovima.

- Najlakše je danas za sve okrivljavati Srbiju i Srbe. Zato u nazovi istorijskim tumačenjima čitamo da može da se stavi znak apsolutne povezanosti između sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata, kao pokušaj amnestije agresora i okrivljavanja napadnutog, onog koji je svu svoju diplomatsku snagu usresredio da izbegne rat - ukazao je Nikolić.

On je ocenio da bi rata bilo, što se Austro-Ugarske i Nemačke tiče, i bez Vidovdana u Sarajevu 1914.godine, i bez Principa.

Prema njegovim rečima, zbog toga se ne smeju izgubiti ni bitke koje se danas vode kroz knjige, rasprave preko medija, interneta, kako se ne bi izgubili i oreol pravednika i pobednika.

- Oreol pravednika i pobednika smo zaslužili i dobili za vreme i neposredno posle oba svetska rata - rekao je Nikolić i podsetio da Srbija tada, kao sada, kao i uvek bila protiv rata.

- Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideje oslobođenja od ropstva, koja je kružila Evropom - podvukao je predsednik Srbije.

Tanjug
Spomenik je dar Republike Srpske Srbiji

"Pobunjeni anđeli"

Srbija, naveo je, ni danas ne brani Principa i njegove drugove, već oni brane Srbiju svojom odbranom na suđenju koje nije bilo završeno kada je uveliko rat trajao, svojim istrajavanjem na istini, idejama i motivima, čak i onda kada su tamnovali u neljudskim uslovima i umirali na mukama.

- Srbija svoj odnos prema "pobunjenim anđelima", kako ih naziva nobelovac Ivo Andrić, iskazuje sada i ovde spomenikom Gavrilu Principu, na koji se čekalo godinu više od jednog veka - zaključio je Nikolić.

Spomenik Gavrilu Principu, koji je postavljen na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice u Beogradu, delo je smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića i izliven je u dva primerka, jedna statua je u Istočnom Sarajevu, a sada, godinu dana kasnije, drugi odlivak, dar Republike Srpske, donet je u Beograd na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu.

Spomenik, koji je osveštao vladika Atanasije Rakita, je visok dva metra i težak 350 kilograma.

2024 © - Vesti online