Nedelja 28.06.2015.
22:10
Tanjug

Grčka donela odluku: Banke zatvorene do daljnjeg

Reuters
Panika: Grci masovno podižu novac sa bankomata

On je najavio da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili  povlačenjem novca iz banaka.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustatai od plana da naredne nedelje održi referendum.

- Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje - rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

- Ta odluka dovela je do toga da ECB danas ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralna banka da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca - poručio je Cipras.

Cipras nije izneo detalje koliko će dugo banke biti zatvorene, kao ni o restrikcijama u protoku kapitala, prenosi Rojters.

Zadržati Grčku u evrozoni

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u telefonskom razgovoru da je od ključne važnosti da se pronađe način da Grčka ostane u evrozoni, saopštila je danas Bela kuća.

- Dvoje lidera potvrdila su da njihovi ekonomski tomovi pažljivo prate situaciju i da će ostati u bliskom kontaktu", navodi se u saopštenju.

- Lideri su se složili da je od ključne važnosti da se učini svaki mogući napor i vrati na putanju koja bi omogućila Grčkoj da nastavi reforme i rast unutar evrozone - ističe  se u saopštenju Bela kuća.

Bez povećanja limita za finansiranje grčkih banaka

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je ranije da neće povećavati limit za finansiranje grčkih banaka, u jeku bojazni da bi Grčka u utorak mogla da doživi bankrot, javlja BBC.

Odluka ECB povećava verovatnoću zatvaranja banaka i restrikcija na podizanje gotovine, smatraju analitičari.

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila ranije da će zadržati hitno finansiranje grčkih banaka na nivou dogovorenom u petak.

U saopštenju ECB se navodi da je ta organizacija spremna da prespita odluku o programu Hitne pomoći za likvidnost (ELA) i da će blisko sarađivati sa Bankom Grčke.

- Nakon odluke grčkih vlasti da se održi referendum i neproduženja programa pomoći EU za Grčku, Upravni savet je doneo odluku da će blisko sarađivati sa Bankom Grčke na očuvanju finansijske stabilnosti - stoji u saopštenju ECB.

U saopštenju se navodi da je uzimajući u obzir sadašnje okolnosti, Upravni savet odlučio da održi ELA na nivou dogovorenom 26. juna.

Samaras:Cipras da odustane od referenduma

Grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi da odustane od plana da održi referendum o predlogu kreditora "pomoć za reforme" i pokuša da formira vladu nacionalnog jedinstva, rekao je danas lider opozicije Antonis Samaras.

- Naša zemlja treba da ostane u srcu Evrope i u evrozoni. Cipras mora da nastavi pregovore. Ako to ne može da učini sam, trebalo bi da pokuša s velikim nacionalnim konsenzusom - ocenio je Samaras.

Ekonomski urednik BBC-ja Robert Peston izjavio je da ECB ne pruža nikakvu dodatnu pomoć za Grčku, što će dovesti do velikog pritiska kada je reč o kontroli kapitala.

Grčke banke zavise od programa ELA i njegovo umanjenje moglo bi da Grčku udalji od evra, naveo je britanski radio. Nivo ELA dogovoren u petak iznosi 89 milijardi evra, piše "Gardijan".

Portparol ECB rekao je za BBC da "Grčka i dalje ima pristup ELA".

U saopštenju ECB navodi se izjava guvernera Banke Grčke Janisa Sturnaras koji je rekao da će ta organizacija "kao članica evrosistema, preduzeti sve neophodne mere da se obezbedi finansijska stabilnost za grčke građane u ovim teškim okolnostima".

2024 © - Vesti online