Nedelja 28.06.2015.
15:29
blic.rs

Rusija u UN podnosi svoju rezoluciju o BiH

Tanjug
Ruska rezolucija odgovor na britansku "antisrpsku"

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se ne navodi poimence Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Rusija, takođe, u dokumentu insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i saradnji država regiona.

Vlada u Moskvi smatra, objašnjavaju sagovornici "Blica", da ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u Bosni i Hercegovini, koja će se 7. jula voditi u SB UN, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

Takođe, kao što je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusi veruju da je predlog Velike Britanije "antisrpski" i da će, umesto smirivanja, doprineti rastu tenzija u regionu i njegovoj destabilizaciji. Sa sličnim ocenama izašla je i Vlada Srbije, čiji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pre desetak dana razgovarao s Lavrovim o situaciji u SB UN.

Konsultacije među zemljama članicama Saveta bezbednosti o predlozima Rusije i Velike Britanije počeće praktično odmah, ali će biti finalizovane od 1. jula, kada predsedavanje tim telom preuzima Novi Zeland.

2024 © - Vesti online