Nedelja 28.06.2015.
10:30
blic.rs

Zbog (pogrešnih) mera štednje ostali smo bez para EU

Tanjug
Iskoristiće pravo da kao ministar odobri nova zapošljavanja: Ministar finansija

Kako “Blic” saznaje, nedovoljan broj ljudi u Vladinoj kancelariji za reviziju sistema upravljanja sredstvima, koja je zadužena za projekte koji se finansiraju iz EU, koštao je Srbiju odluke koju je Evropska komisija donela u petak da obustavi sredstva namenjena projektima iz programa IPA za 2013, koji treba da budu sprovođeni u ovoj godini.

Ministar finansija Dušan Vujović, koji je, između ostalih, i doneo meru zabrane zapošljavanja, za “Blic” je indirektno potvrdio da će iskoristiti pravo da kao ministar odobri nova zapošljavanja u tom telu, ako takve uopšte bude mogao pronaći jer većina stručnjaka uglavnom radi za veće plate u privatnom sektoru.

Vujović je rekao da je EK suspendovala taj zahtev, a reč je o privremenoj obustavi prenosa sredstava dok ne budu poboljšani kapaciteti naših institucija.

- Ovakva odluka je žuti karton pred isključenje i na nju su nadležni u Ministarstvu finansija već upozoravali. Reč je o kolektivnoj odgovornosti, ali tome je najviše doprinela činjenica da u Vladinoj kancelariji za reviziju nema dovoljno ljudi, kao ni u takozvanim IPA jedinicama koje postoje pri svakom ministarstvu - objašnjava Ognjen Mirić, regionalni menadžer nemačkog GIZ-a, poznavalac načina raspodele i korišćenja fondova EU.

Ugroženi projekti

Brojni projekti su ugroženi, a među njima su i oni koji se odnose na reformu uprave, saobraćaj, životnu sredinu, energetiku, poljoprivredu, pravosuđe i unutrašnje poslove i razvoj privatnog sektora, na strategije za borbu protiv korupcije, besplatnu pravna pomoć raseljenima, mere za zapošljavanje, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u TE Kostolac B i u Raškoj, čišćenje korita Dunava, nabavku vakcina za iskorenjivanje besnila divljih životinja, stambena rešenja za romsku populaciju...

2024 © - Vesti online