Subota 27.06.2015.
19:54
Blic

"Kosovski boj" za srpsku imovinu

Tanjug
TVrednost srpske imovine na Kosmetu iznosi oko 400 milijardi evra: Nenad Popović

Pitanje svojine je svetinja, poručio je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije koja je širom Srbije pokrenula akciju "Ne dajmo ono što je naše“, čiji je cilj da ukaže na pitanje vlasništva Srbije nad imovinom na Kosovu i Metohiji.

Popović je istakao da se vrednost svojine Srbije na Kosovu i Metohiji, gde se ubraja privredna, putna, telekomunikaciona, energetska infrastruktura, kao i rudne rezerve i ostali prirodni resursi južne pokrajine - procenjuje na 400 milijardi evra.

On je naveo da je 60 odsto zemljišta na KiM u vlasništvu Srbije, kao i da je Srbija uložila 17 milijardi dolara u pokrajinu u proteklih pet decenija.

- Milijardu evra kosovskog duga stranim poveriocima preuzela je Srbija na sebe i do sada otplatila 548 miliona evra za konkretnu imovinu na KiM - istakao je Popović i dodao da se 15 milijardi tona lignita nalazi na Kosovu, kao i 51 milion tona olova i cinka.

- Pitanje svojine je neprikosnoveni i univerzalni princip na kojem počivaju sve zapadne demokratije. Ne smemo da dozvolimo da taj princip važi svugde u civilizovanom svetu, a da jedino ne važi za Srbiju i Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji - rekao je predsednik SNP i poručio da "paralelno sa zaštitom naše imovine, Srbija mora da nastavi da investira na Kosovu i Metohiji, jer će Srbi tamo da opstanu samo ako imaju posao, puteve, škole, univerzitete, bolnice...“

- Samo ako ekonomski ojačamo na Kosovu, moći ćemo uspešno da vodimo i političku borbu za Kosovo - zaključio je Popović.

2024 © - Vesti online