Nedelja 28.06.2015.
06:04
R. L. - Vesti

Danas je Vidovdan

Srna
I Evropa je nekada znala za značaj Vidovdana u srpskoj istoriji

O poreklu narodnog naziva za Vidovdan postoji više verzija. Po jednoj se proslavljanje vezuje za slovensko paganasko božanstvo Svetovida, a po drugoj za poštovanje Svetog Vida, zapadnohrišćanskog sveca kojeg su u Srbiji u vreme cara Dušana slavili tadašnji gastarbajteri - nemački rudari Sasi, pa ga prihvatilo i lokalno stanovništvo.

U srpskoj istoriji pored Kosovskog boja , za Vidovdan se takođe vezuje: atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda koji je 1914. izvršio Gavrilo Princip, što je bio povod za početak Prvog svetskog rata. Godinu dana kasnije na isti praznik srpski ministar unutrašnjih poslova Ljubomir Jovanović sa Esad-pašom potpisuje u Tirani sporazum o uniji Srbije i Albanije.

Na Vidovdan 1919. potpisan je i Versajski sporazum kojim je okončan Prvi svetski rat. Na ovaj praznik 1921. godine kralj Aleksandar Prvi Karađorđević doneo je Vidovdanski ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. A 1948. na Vidovdan je doneta Rezolucija Informbiroa kojom se Titova Jugoslavija razišla sa Staljinovim Sovjetskim savezom.

Amandman na Ustav Hrvatske po kojem su Srbi prestali da budu konstitutivni narod donet je takođe na Vidovdan 1990, dok su godinu dana kasnije na graničnom prelazu Holmec između Austrije i Slovenije na ovaj praznik poginula dva vojnika JNA u sukobu sa slovenačkom teritorijalnom odbranom.

Takođe na Vidovdan 1992. probijen je koridor kod Brčkog čime su spojena dva dela Republike Srpske. Na Vidovdan 2001. Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunalu, a 2006. godine Crna Gora je primljena u UN kao 192. članica.

2021 © - Vesti online