Subota 27.06.2015.
16:42
Sputnjik

NATO unapred poražen: S-400 ruši sve nad sobom

Reuters
Najveći adut ruske vojske: Sistem S-400 na velikoj vojnoj paradi u Moskvi

Rusija planira da proširi svoju protivvazdušnu odbranu duž zapadne granice, razvijanjem niza modernih protivvazdušnih sistema S-400 "trijumf“ i "pancir“, kao deo programa modernizacije vojske do 2020. godine i navodno kao odgovor na aktuelne pretnje koje dolaze od NATO-a.

- Raspoređivanje sistema S-400 u većem broju duž ruske granice sa zemljama NATO-a moglo bi da umanji dominaciju Alijanse u vazduhu u slučaju sukoba sa Moskvom - rekao je Zakari Kek u članku pod naslovom "Ameriko, pazi: Rusija šalje na svoje granice supernapredni S 400“.

Nova generacija protivavionskih sistema Rusije može da gađa sve vrste vazdušnih ciljeva u rasponu od 250 milja (više od 402 kilometra) na nadmorskoj visini od skoro 19 kilometara.

S-400 je opremljen sa tri različita tipa projektila i radarom koji je sposoban da prati do 300 ciljeva u rasponu od preko 370 milja (više od 595 kilometara).

- Potpuno novi sistem protivvazdušne odbrane zapravo je potpuno novi izazov za zapadni način ratovanja, koji se zasniva na postizanju dominacije u vazduhu - kaže Robert Farlej.

- S-400 i njegovi povezani sistemi mogu u prvim danima rata da neutrališu vazdušnu moć NATO-a, odnosno da podriju jedan od nosećih stubova zapadnog načina ratovanja - piše Farlej u članku objavljenom u časopisu "Nešenel interest“ i dodaje da se "NATO snage odavno nisu borile protiv tako modernog i moćnog sistema protivvazdušne odbrane“.

2024 © - Vesti online