Subota 27.06.2015.
11:17
vijesti.me

Gradovi koji su verovatno sledeći na udaru terorista

Tanjug/AP
Ceo svet strahuje od njih

Indeks koji “smrtonosne” gradove rangira prema mogućnosti da budu napadnuti od terorista s ozbirom na istoriju grada objavio je britanski Telegraf.

Prema njima, u popisu od 64 grada, pod “ekstremnim” rizikom od napada je najveći broj sa Srednjeg Istoka, ali i u Aziji, 14 u Africi, dok su samo tri u Evropi – Lugansk, Donjeck i Ukrajina, koji se nalaze na 46. i 56. mestu. Ruski grad Grozni je na 54., a čak sedam gradova s “ekstremnim rizikom” se nalaze u Iraku.

Ipak, značajan porast opasnosti beleži se i u glavnom gradu Francuske Parizu, koji je prošle godine bio na 201. mestu, ali nakon ovogodišnjih događaja je “skočio” na 97. mesto.

Britanski grad u kojem je najveći rizik od terorističkog napada je Belfast, a slede ga Bristol, Kardif, Mančester i London.

Gradovi su rangirani s obzirom na intenzitet i učestalost napada od prošle godine, a u obzir je uzet i broj i snaga napada u poslednjih pet godina.

Ovo je 12 prvih gradova s “ekstremnim” rizikom od terorističkog napada:

- Bagdad, Irak

- Kabul, Avganistan

- Mogadiš, Somalija

- Abudža, Nigerija

- Sana, Jemen

- Bejrut, Liban

- Damask, Sirija

- Jerusalim, Izrael

- Islamabad, Pakistan

- Kairo, Egipat

- Tripoli, Libija

- Nairobi, Kenija

Svi ovi napadi su izazvali strah da će se zaista i ostvariti najave islamista da će “ovo biti mesec katastrofe za nevernike”, objavila je Raša tudej.

2024 © - Vesti online