Subota 27.06.2015.
10:10 >> 11:10h
Danas

Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju o Srebrenici

Reuters/D.R.
Nakon prvog kruga konsultacija došlo do određenih promena: Rezolucija više ne govori o "desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja" i manje se puta pominje reč "genocid"

Prema saznanjima Danasa, u predlogu teksta rezolucije Velike Britanije, koji su inicijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promena, odnosno neke formulacije su "ublažene".

Sagovornici lista navode kao primer da se u tekstu više ne govori o "desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja", kao i da se manje puta pominje reč "genocid".

- Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Saveta bezbednosti UN su tek nedavno započele pregovore. Brifing Saveta bezbednosti o ovom pitanju zakazan je za 7. jul. U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku - rekli su za "Danas" u Misiji SAD pri UN, odgovarajući na pitanje da li je američki ambasador u UN Samanta Pauer dobila pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave o ovoj temi.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz Nju Džersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatora Džin Šahin koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na zapadnom Balkanu, pozdravlja saradnju Srbije i BiH,

Amandman, kojim je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu, prihvaćen je bez ikakvih primedaba. Izvori lista u Njujorku ovo tumače kao adekvatan način da se prizna doprinos Srbije pomirenju u regionu, ali i kao rezultat nedavne posete premijera Srbije SAD.

2024 © - Vesti online