Petak 26.06.2015.
21:59
Blic

Pentagon preti Rusiji: Igrate se s vatrom!

Reuters
Ruski zvaničnici su neodgovorni, tvrde u Penatgonu

- Svako ko misli da uz pomoć pretnji nuklearnim oružjem drži potencijalnu eskalaciju sukoba pod kontrolom, se bukvalno irga sa vatrom. Upotreba nuklearnog oružja bila bi krajnja eskalacija - rekao je Vork, jasno aludirajući na nedavnu najavu Vladimira Putina o nabavci 40 raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

Iako Kremlj nije uputio nikakve direktne pretnje nuklearnim oružjem, Vork je osetio potrebu da "preventive radi" upozori Rusiju.

Doduše, predsednik Vladimir Putin je u intervjuu koji je dao u aprilu izjavio da je "Rusija spremna da svoje nuklearno oružje stavi stanje pripravnosti ukoliko bude osetila pretnju".

Takođe, ruski ambasador u Danskoj je zapretio da će "Rusija intervenisati ukoliko Danska odluči da se priključi NATO paktu".

Robert Vork je izjave ruskih zvaničnika nazvao neodgovornim, i dodao da pretnje ne mogu da uplaše NATO.

- Visoki ruski zvaničnici nastavljaju da daju neodgovorne izjave o svojim nuklearnim kapacitetima, a mi smatramo da to rade kako bi zastrašili NATO i njegove potencijalne saveznike. Međutim, u tome nisu uspeli, čak su nam učinili i uslugu, ojačavši solidarnost među članicama Alijanse - zaključio je Vork.

2024 © - Vesti online