Subota 27.06.2015.
07:46
Z. Mirković - Vesti

Iz Beča u džihad

Reuters
Islamisti se odomaćili u Beču

Mohamed Mahmud i Mirsad Omerović, koji sebe naziva Ebu Tejmom, najpoznatije su ličnosti austrijske salafističke scene, a njih dvojica su bili i deo mreže koja je imala veliki značaj za širenje salafizma u pola Evrope, tvrdi list.

"Prese" ukazuje i da su teren pripremili braća Džamaludin i Farad K. iz Beča, poreklom iz Avganistana, koji su prevodili i širili arapske sadržaje radikalnim propovedačima. Sredinom prošle decenije, oni su u jednoj džamiji u Beču organizovali grupu čiji su članovi bili upravo Omerović i Mahmud.

Od decembra u pritvoru

Mirsad Omerović se od kraja prošle godine nalazi u istražnom pritvoru jer je uhapšen u okviru akcije provedene u Beču i Gracu protiv osumnjičenih za finansiranje Islamske države i vrbovanje boraca.

Deo grupe bio je poznati salafista Irfan Peci, takođe rodom iz Bosne, koji je delovao u okviru Globalnog islamističkog fronta. Peci se kasnije otisnuo u Nemačku gde ga je vrbovala nemačka obaveštajna služba kao doušnika, a početkom ovog meseca je čak objavio i knjigu o tom razdoblju svog života.

Mahmud je posle vremena provedenog u zatvoru početkom ove decenije otišao u Nemačku gde je s bivšim reperom Deso Dogom osnovao pokret Milatu Ibrahim, čija je ideološka osnova bila sadržana u dokumentima koja su prevela upravo braća Džamaludin i Farad K. Mahmud i Deso Dog i danas su aktivni u Islamskoj državi i postoje video-snimci i foto-materijali koji dokazuju da su bili prisutni prilikom odsecanja glava talaca!

Mahmud je tokom pritvora u Austriji izgubio na uticaju, ali su na njegovo mesto došli drugi simpatizeri Al Kaide - Austrijanac Maksud L. i Nemac Jusuf O, koji su iz Beča organizovali putovanja u pakistanske kampove za obuku terorista. Specijalne snage austrijske policije Kobre presekle su jednu grupu "putnika" i uhapsile Maksuda i Jusufa. Posle njih nastupilo je vreme Mirsada Omerovića, čiji je najverniji sledbenik bio Abu-Nagi, poznat po akciji deljenja Kurana. Zajedno su propovedali u bečkim džamijama u kojima se okupljaju salafisti.

"GARDIJAN" OCENIO DA JE BiH LAKA META ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Bosna idealna za regrutaciju vehabija

Londonski "Gardijan" ocenio je da je BiH laka meta za Islamsku državu i kad je reč o regrutovanju boraca i kad je reč o napadima jer u ovoj državi vlada visoka nezaposlenost među mladima, međunacionalne tenzije i politička paraliza. Dnevnik piše da je Islamska država prikazala novi video-snimak koji, pre svega, cilja na Balkan i posebno BiH. Snimak traje 20 minuta i u njemu nekoliko boraca Islamske države iz BiH poziva zemljake da se pridruže borbi u Siriji ili da "napadaju neprijatelje" islama kod kuće.

- Ukoliko možete, stavite im eksploziv pod kola, u kuće, svuda. Ako možete, stavite im otrov u piće i hranu. Neka umru! Neka budu otrovani! Ubijajte ih gde god možete, u BiH, u Srbiji u Sandžaku - rekao je borac pod pseudonimom Salahudin al Bosni.

"Gardijan" dodaje da profesor Vlada Azinović i islamski teolog Muhamed Jusić ocenjuju da BiH nije u stanju da se bori s potencijalnom pretnjom, te da nema koordinacije između policije na lokalnom nivou, niti postoji strategija vlasti.

2024 © - Vesti online