Subota 27.06.2015.
03:09
J. Arsenović - Vesti

Poniženja bez kraja

Tanjug
Još jedno gutanje žabetine: Aleksandar Vučić

- Srbija će i iz ove lekcije izvući pouke. A ta lekcija za nas znači sledeće: Da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora od vas da napravi pobednika - rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije, sazvanoj u večernjim satima u četvrtak, ubrzo pošto su sarajevski mediji objavili da je Švajcarska odlučila da Orića iz ekstradicionog pritvora izruči BIH.

Sa zločincem u Srebrenici?

Vučić kaže da će konačnu odluku o tome da li će ići na komemoraciji srebreničkim žrtvama 11. jula u Potočare doneti nekoliko dana pred godišnjicu.

"Dobijam savete sa svih strana. Moj posao je da uradim najbolje za Srbiju i da ne mislim o rezultatima budućih izbora ili bilo čega drugog. Doneću odluku koja je najbolja za srpski i bošnjački narod i ne interesuju me ni bezbednost ni rizici", kaže Vučić.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko u Srebrenici sretne Orića, Vučić odgovara: "Prvo da vidimo ko će da ide, kako će da ide, kada će da ide i da li će da ide."

Poraz borbe protiv zločina

Da li je Vučić i iz ovog procepa u koji ga je dovelo neočekivano hapšenje Orića izašao neokrnjen pred očima domaće javnosti i zapadnih saveznika? S jedne strane, srpski premijer je doživeo da ga gradonačelnik Srebrenice ucenjuje da ne dolazi u Potočare 11. jula, kad se obeležavaju dve decenije zločina nad Bošnjacima, ukoliko Orić ne bude pušten. Na drugoj strani, Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji očekivali su dostojanstvenu i energičnu odbranu prava srpskih žrtava da se njihovim dželatima konačno sudi i presudi za zločine. Premijer se ipak premišlja da li da ode na komemoraciju u Srebrenicu.

- Teorija kako je hapšenje Orića u Švajcarskoj deo velike zavere protiv srpske vlade i premijera je spinovanje vlasti da skrene pažnju sa briselskih razgovora i ustupaka koji se traže, bilo povodom Kosova, Telekoma ili RS. Problem je što smo se mi iznenadili što je neko uopšte uvažio našu poternicu i što nismo imali hrabrosti da ozbiljnije zahtevamo izručenje. S druge strane, nismo imali obraza da je povučemo - komentariše urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović.

Članovi Vlade Srbije u Beogradu juče su lamentirali nad odlukom švajcarskih vlasti, ističući, kako kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić, da ona predstavlja "poraz borbe protiv ratnog zločina".

- Očigledno je da švajcarski organi nisu ulazili u ocenu dela koje je počinio Orić, što je u stvari najveća tragedija jer se te stvari politizuju, a ne razgovara o suštini, odnosno da li će i kada biti osuđen za počinjena nedela - istakao je Dačić.

Šamar porodicama žrtava

Posle farsi s privođenjem Ejupa Ganića i Jove Divjaka, takođe po srpskoj poternici zbog ratnih zločina, Srbija i njeno tužilaštvo su doživeli novi šamar, ali je nesumnjivo on najbolniji za porodice srpskih žrtava.

"Ovo je nastavak mraka u procesuriranju ratnih zločina nad Srbima u BiH. Puštanje Orića u potpunosti razotkriva diskriminaciju srpskih žrtava rata u pogledu traženja nestalih i precesuiranju ratnih zločina nad Srbima", kaže Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljneih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Mrtav slučaj

Pitanje šta će se desiti sa Orićem sada kada se vraća u BiH, gde ga najveći broj Bošnjaka doživljava kao heroja, takođe je lažna dilema.

- Procedura sada zavisi od Tužilaštva BiH. Na Tužilaštvu je da odredi na koji će način u BiH biti vođena istraga protiv Nasera Orića. Državno tužilaštvo, odmah po dolasku Nasera Orića u BiH, može odlučiti da izda nalog za njegovo privođenje i određivanje pritvora, ili može nastaviti istragu bez tih mera - navodi teorijske opcije Orićev advokat Lejla Čović.

Odgovor na pitanje šta sada sledi Oriću, pritvor u Sarajevu ili i dalje slobodno špartanje, može se pronaći u likovanju bošnjačke javnosti i podatku da se tamošnje tužilaštvo naprasno setilo da se protiv "Orića i drugih" vodi postupak pred njihovim pravosuđem, i to za isti zločin za koji se tereti pred sudom u Srbiji. Reč je o ubistvu srpskih civila u selu Zalazje 1992. godine. Zato su od Švajcarske zatražili da Orića izruči BiH jer bi, kako tvrde, njegovo izručenje ugrozilo procesuiranje pomenutog predmeta, koji su odlukom Suda BiH još 2009. preuzeli od Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

- Od kako je iz Bijeljine prebačen u Sarajevo, taj slučaj se suštinski ne vodi - nema iluzija predsednik Vlade Srbije.

- Odluka da se Orić preda BiH je šamar i poniženje, ali ne predstavlja i iznenađenje jer smo na slična poniženja navikli. Ali sam bio iznenađen što je bilo očigledno da srpska vlast nevoljno potražuje Orića i što je to doživela kao problem i nevolju, pa su mediji pod kontrolom vlasti lamentirali da je njegovo privođenje u Ženevi deo napada i zamka za premijera Vučića i Vladu Srbije - komentariše za "Vesti" Đorđe Vukadinović.

2024 © - Vesti online