Utorak 04.05.2010.
14:24
Srna

Uhapšen još jedan "Pink Panter"

 Grupa Pink Panter osumnjičena za najveću krađu dijamanta
 

Bojan Vučković (24) je uhapšen prilikom kontrole na srpsko-crnogorskoj granici, saopštio je Interpol, čije je sedište u Lionu.

Grupa "Pink panter", koju uglavnom čine državljani zemalja bivše Jugoslavije je, po navodima Interpola, poslednjih nekoliko godina ukrala nakit vredan preko 250 miliona evra u luksuznim prodavnicama nakita širom sveta.


Naziv su joj dali britanski policajci posle krađe u Londonu kad su pronašli dijamant skriven u kremi za lice kao u jednom od popularnih filomva Blejka Edvardsa "Pink panter" .

Austrijska policija za njim traga zbog sumnje da je učestvovao u pljački jedne zlatare u Beču u novembru 2008. godine.

On je uhapšen na osnovu informacija koje su dale austrijske vlasti a zvanično identifikovan saradnjom policija Crne Gore, Srbije i Austrije i uz pomoć radne grupe specijalno oformljene u Interpolu da traga za članovima organizacije "Pink panter".

Interpol je 2007. formirao tu grupu koja iz Liona koordinira informacije od policija iz 188 zemalja članica.

U aprilu 2009. godine kiparski sud osudio je na devet meseci zatvora jednog Crnogorca za kim su tragali Španija, Bahrein, Japan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U septembru 2009. troje Srba koji su optuženi da pripadaju toj organizaciji osuđeni su u Francuskoj na kazne između šest i 15 godina zatvora.

U oktobru 2009. sud u Lihtenštajnu osudio je 31-godišnjeg Srbina na devet godina zatvora zbog pljačke. On je u februaru 2006. zajedno sa još dvojicom pomoćnika opljačkao prodavnicu satova i nakita Huber u Vaduzu. Osuđeni se sumnjiči i da je član poznate međunarodne kriminalne organizacije poznate pod nazivom "Pink Panter".

U novembru 2009. norveška policija je potvrdila hapšenje trojice Srba, osumnjičenih za seriju pljački u toj državi, dok je jedan i dalje u bekstvu. Norvežani tvrde da je grupa povezana i sa pljačkašima koji su prošlog meseca, na spektakularan način, upali u sef kompanije G4S u Stokholmu.

Decembra 2009. veće specijalnog suda u Beogradu osudilo je na ukupno 15 godina i 10 meseci zatvora članove kriminalne grupe "Pink Panter" zbog pljačke nakita vrednog 1,8 milijardi dinara u Tokiju u martu 2004. godine.

2024 © - Vesti online