Utorak 04.05.2010.
13:39
Tanjug

Mađarska - najmanja vlada ikada

Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti

Na to ga je usmeno ovlastio šef države Laslo Šoljom, koji je najavio da će Orbana zamoliti da formira vladu na osnivačkoj sednici parlamenta u novom sazivu, najverovatnije 14. maja.


Lider Fidesa je, kao što je i obećao, u rekordno kratkom roku odredio kandidate za ministre, ističući u "Goblen salonu" parlamenta da će njihov zadatak biti da štite interese naroda a ne oligarhije, što je ranije, kako je rekao, bio slučaj.


Ispunjavajući obećanje da će smanjiti broj resora i ukupnu državnu administraciju, Orban je imenovao dva potpredsednika vlade i osam ministara, od kojih jedan ima dve funkcije, što je najmanje u višestranačkoj istoriji zemlje.


Drugi čovek vlade biće dosadašnji šef poslaničke grupe Fidesa Tibor Navračič, koji će biti istovremeno potpredsednik vlade i ministar državne uprave i pravosuđa.


Mesto potpredsednika, koje do sada nije ni postojalo u državnom ustrojstvu, dobiće i Žolt Šemjen, predsednik koalicione Hrišćansko-demokratsne narodne partije, s tim da će biti zadužen za nacionalnu politiku i verska pitanja.


U neposrednoj blizini premijera biće i šef kabineta u svojstvu državnog sekretara Mihalj Varga i lični portparol predsednika vlade Peter Sijarto.


U novoj strukturi resora Ministarstvo nacionalnih izvora vodiće profesor Mikloš Rethelji, inače najstari u vladi, Ministarstvo privrede pripašće Đerđu Matolčiju, koji je to bio i u prvoj Orbanovoj vladi (1998-2002), što je slučaj i sa Šandorom Pinterom, starim-novim ministrom unutrašnjih poslova.


Na staru funkciju vraća se i šef diplomatije Janoš Martonji, na čelu Ministarstva za nacionalni razvoj biće Tamaš Felegi, Ministarstvo odbrane pripašće Čabi Hendeu, a Ministarstvo za razvoj provincije (poljoprivreda) Šandoru Fazekašu.


Novi ministri bi trebalo da polože zakletvu već 17. maja.

2024 © - Vesti online