Petak 26.06.2015.
12:11
Tanjug

Oliveru Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca

A. Čukić - Vesti
Još dva meseca ostaje s "one" strane žice

Odlukom euleksovog sudije o produženju pritvora Ivanoviću za još dva meseca nismo iznenađeni ali smo duboko razočarani, navodi se u saopštenju.

- Nismo iznenađeni jer smo, od kada je gospodin Ivanović uhapšen, shvatili da se uvažavaju i ispunjavaju samo zahtevi i želje tužioca. Jer, da nije tako sudija i sudsko veće bi ozbiljno razmotrili garancije koje je Vlada Republike Srbije dala za Ivanovića i ostale optužene Srbe, ali i dokaze u vidu iskaza brojnih svedoka optužbe, koji nisu ništa ni videli ni čuli od onoga što tužilac stavlja na teret našem lideru - navode iz SDP-a.

Navode i da su razočarani što se sudski postupak oteže u nedogled, što sudsko veće istrajava u saslušanju svedoka koji nemaju šta da kažu i što će prihvatiti zahtev tužioca da se broj takvih "svedoka"  poveća.

- Očigledno je da odugovlačenjem postupka tužilac pokušava da obeshrabri optužene a  istrajavanjem na produženju pritvora pokazuje koliko je iluzorno verovati u poštovanje osnovnih ljudskih prava, poput prava za odbranu sa slobode, dodaje se.

GI SDP pretpostavlja ko su tzv. zaštićeni svedoci i istovremeno izražava i sumnja u njihov kredibilitet a o ljudskim, moralnim, profesionalnim "kvalitetima" jednog zaštićenog svedoka najbolje mogu da govore njegove bivše kolege, stoji u saopštenju.   

Svedoci "kupovali" vreme

- Sumnjamo da će ostalo dvoje sa velike udaljenosti, putem video linka, čak četiri dana, bez prisustva javnosti u sudnici biti saslušavani. Sve to navodi na pomisao da su od takvih "svedoka"  posle mnogo napora dobijene izjave po meri tužioca, odnosno optužnice. Stoga ne možemo a da ne pitamo zbog čega tužilac saslušava na desetine svedoka koji nisu nijednom rečju optužili Ivanovića i ostalu četvoricu utamničenih Srba, ako već ima prekookeanske svedoke koji su posle toliko godina "progledali"  i "setili" se svega što nisu ni čuli ni videli.

- Odgovor je jasan, bilo je neophodno odugovlačiti postupak sa svedocima koji su "kupovali" vreme dok  tzv. zašticeni svedoci  nisu  shvatili  šta treba da kažu i zašto i kome smeta prisustvo javnosti, navode iz SDP-a.   

2024 © - Vesti online